Zirc

2014.03.29. 17:45

Emlékezés a fájdalmas péntekre

Olaszfalu – Minden évben március 23-án gyászba öltözik a falu, most is lobogtatta a csípős böjti szél a villanyoszlopokra tűzött fekete zászlókat.

Müller Anikó Hanga

1945-ben e napon szomorú esemény történt a kis bakonyi faluban, harminckét ember vesztette életét, értelmetlenül, tévedésből. A legfiatalabban tizenhat évesek voltak, a lemészároltak között volt gimnazista, főiskolás, napszámos, kocsis, uradalmi intéző, családfenntartó, de áldozatul esett a bíró fia is. Az orosz katonák a Bakonyi Brigád tagjainak, partizánoknak vélték őket. A hozzátartozók évtizedekig némán könnyeztek, nem beszélhettek a „fájdalmas péntekről.”.

A megemlékezés szentmisével kezdődött Dékány Sixtus zirci főapát celebrálásával, a kivégzett fiatalok, és a két világháborúban elesett hősök tiszteletére. A falu lakói, a hozzátartozók, a vendégek némán, meghatottan, néhányan könnyezve énekelték a templomkertben a Himnuszt, majd hallgatták Tánczos Katalin: Az én miatyánkom című versét, Máhl József tolmácsolásában.

 



Középen Dékány Sixtus zirci főapát, jobbról Dr.Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes, mellette Talabér Márta országgyűlési képviselő és Boriszné Hanich Edit polgármester (Fotó: Müller Anikó Hanga)



Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, az olaszfalui vérengzés egy embertelen működésű rendszer szinte törvényszerű következménye volt, melyben az emberek élete csupán eszköz volt, döntéshozók a közösség tagjait nem megvédték, hanem felhasználták céljaik elérésére. Istenként döntöttek sorsokról, a náci, a kommunista rendszer is ölt, amikor lehetősége volt rá, mint ahogy a szovjet katonák is családok és a falu életét is derékba törték Olaszfaluban. Tragédia volt ez itt, de az ország sorsát is meghatározta az 1945 tavaszán kezdődött és közel negyvenöt évig tartó időszak, amikor is a kommunista eszmeiség jegyében jóravaló embereket öltek meg, fosztottak meg tulajdonuktól, családokat ziláltak szét, kényszerítettek szökésre, bujdosásra, gyávaságra, árulásra, besúgásra, családtagjaikat pedig a néma hallgatásra.

Az idő azonban meghozta az igazságot. Az emlékidézés után a falu vezetői és a vendégek koszorúkat, a hozzátartozók virágcsokrokat helyeztek el az emlékhelynél, majd elénekelték a Boldogasszony anyánk ősi katolikus himnuszt. Az eseményen részt vett Talabér Márta országgyűlési képviselő, közreműködött a helyi Szivárvány Kamarakórus Jakabné Kiss Éva vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!