Zirc

2014.09.22. 16:40

Életműve időtlen és éltető

Zirc - Széchenyi tevékenysége nem köthető politikai időszakhoz, korhoz, mert az időtlen, átfogja az emberi élet minden síkját.

Müller Anikó Hanga

Egervölgyi Dezső, az Országos Széchenyi Kör zirci csoportjának elnöke emlékezett e szavakkal a minap Széchenyi Istvánra születésének 223. évfordulóján. Az eseményt a Zirci Országzászló Alapítvánnyal közösen szervezték. a minap. Egervölgyi Dezső ünnepi gondolataiban a legnagyobb magyar szellemiségét, örökségét idézte. Elmondta, Széchenyi nem avul el, hanem mindenkor tanít, tapasztalatokkal segít megérteni a világot. Programja, melyet a nemzet elé tárt, élhető, még akkor is, ha nehézségek között vergődik is a nemzet, mert az cselekvési lehetőség, előrevivő és éltető. A szónok beszélt életünk alapelemeiről: A munka, a szorgalom, a család, nép-nemzet, a hit mind-mind az élet sarokkövei. Széchenyi az ezeknek való sziklákat mutatta meg, melyek kellő megmunkálás után a életünk stabilitását adják. Gondoljunk arra az emberre, aki meghirdette a munkára alapuló programját. Végezetül hangsúlyozta, Széchenyi nemzetmegmaradásának törvénye a keresztény hit, a nemzet és a hazaszeretet.

Egervölgyi Máté és Nóra virágot vitt az emlékhelyre. Balra a megemlékezés szónoka, Egervölgyi Dezső, a kör elnöke (Fotó: Müller Anikó)

A város képviseletében koszorúzott Széchenyi mellszobránál Ottó Péter polgármester és Vörös Kálmán alpolgármester, a Széchenyi kör és az Országzászló alapítvány nevében Bittmann Károly és Máj János.

Bensőséges zárásként egy-egy szál virágot helyezett el az emlékhelynél az ünnepi szónok két kis unokája, a hároméves Egervölgyi Máté és az ötéves Egervölgyi Nóra. Végezetül az ünneplők közösen elénekelték a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!