Zirc

2014.08.18. 13:15

A családokért ajánlották imájukat a menet résztvevői

Zirc - Augusztus 16-án Mariazelltől Csíksomlyóig, a Mária-út teljes szakaszán zarándokok indultak útjukra, menetelésüket és imájukat a családokért ajánlva. Az út több száz települést érintett Ausztriában, Erdélyben és hazánkban.

Müller Anikó Hanga

A zirci ciszterci apátság díszudvarán mintegy félezer zarándok gyülekezett, cserkészek, kisgyermekek, idősek. Érkeztek Győrből, Balatonalmádiból, Nemesvámosról, Budapestről, Várpalotáról, Székesfehérvárról, Győrből, Nyúlról és természetesen a zirciek is csatlakoztak, tájékoztatta a Naplót Ónodi Ferenc koordinátor. Szűk Csaba László pár nappal azelőtt indult kerékpárral Szentendréről. A legkisebbek egyike a tizenöt hónapos zirci Édes Klára volt, aki édesanyjával és nagymamájával tette meg az út egy kis szakaszát.

A menet, mintegy félszáz zarándokkal, a bazilika elől indult el. Elöl a kereszttel Huszár Lőrinc plébános atya haladt (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Ottó Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a bazilikában Huszár Lőrinc plébános atya imát mondott, Dékány Sixtus apát áldásának fogadása után pedig közösen elénekelték a Boldogasszony anyánk ősi katolikus himnuszt. Dékány Sixtus apát úr lapunknak elmondta, a zarándoklat a keresztény életfelfogást jeleníti meg. Jézus is vállalta a földi zarándoklatot, és mindig hívta magával azokat, akikre az evangélium hirdetését bízta. Nemcsak a verbális igehirdetés fontos, emelte ki, hanem a tanúságtevés. A szeretetalapon együtt élő egyházközösségek mindig el kell hogy gondolkodtassák a világban helyét, élete célját, Istent kereső embert. A zarándoklat szimbólum is, megerősítés, egymás előtti tanúságtevés, egymás bátorítása az út során. Ugyanakkor minden vasárnap is egyfajta zarándoklat, amikor az ember ünneplőbe öltözik, rákészül és elmegy a szentmisére, ily módon tehát a zarándoklat életünk egészében jelen van, mint élmény, mondta. A menet, elöl a kereszttel a plébános atya kezében, a bazilika mindhárom harangjának zúgása mellett indult el, Tündérmajoron át, a Hoffer-kereszt, a Zoltay-forrás érintésével a bakonybéli Borostyánkúthoz gyalogolt, majd este a bencés apátságban dr. Várszegi Asztrik OSB főapát-püspök celebrált misét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!