Zirc

2014.09.14. 21:30

A Veszprémi Főegyházmegye családos zarándoklata

Az idén is megrendezte a Veszprémi Főegyházmegye a családok zarándoklatát szombaton, a helyszín ezúttal a ciszterci rend magyarországi központja volt.

Toldi Éva

A ciszterci apátság szerzeteseinek közreműködésével Szakács Péter családreferens atya és a családpasztoráció világi vezetője, Fekete Gyöngyi egy lelki eseményekben gazdag, s a gyermekeknek is sok-sok játékot, vidámságot nyújtó programot szervezett. Az apátsági templomban kezdődött a program.

A zirci apátsági templomban a reggeli szentmisére közel háromszázan gyűltek egybe Veszprém, Zirc és Zalaegerszeg környékéről, balatoni és Balaton-felvidéki településekről. A szertartást dr. Márfi Gyula érsek vezette pap- és szerzetestestvéreivel koncelebrálva, a szentbeszédet Dékány Sixtus zirci apát mondta. Elmélkedésében az apát kiemelte: a zarándoklat mindig sajátos közelség, odafordulás egymáshoz és Istenhez. Kizökkent a megszokott hétköznapokból, lelkileg felszabadít, hitünkben megerősít. Megtanít és sarkall magunkba nézni és ösztönöz a mások felé való nyitásra. Alkalom arra is, hogy megosszuk egymással tanúságtevő módon életünknek azon stációit, fordulatait, amikor megtapasztaltuk az isteni gondviselés segítő jelenlétét, akár emberileg megoldhatatlan sorshelyzetekben is. Saját életéből, lelkipásztori tapasztalataiból hozott megrendítő és felemelő példákkal illusztrálta mondandóját.

A reggeli szentmise után Imrefi Mór ciszterci atya énekes játékokat tanított a gyerekseregnek (Fotó: Toldi Éva)

A szertartás után Imrefi Mór ciszterci atya énekes játékokat tanított a gyerekeknek, majd a zarándokok útja a kálváriára vezetett, ahol keresztúti ájtatossággal készültek a katolikus naptár szerinti Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére. Visszafelé útban rendkívüli látványosságban volt része felnőtteknek, gyerekeknek. Egy helybéli hagyományőrző csoport bakonyi betyáröltözetben „megtámadta a zarándokokat”, vezetőjüket, Szakács Péter atyát elfogták és egy fához kötözték, követelve tőle az elmaradt járandóságot. Egy hajdani legenda szerint ugyanis, a ciszterci apát sarcot fizetett régebben a betyároknak, hogy ne rabolják ki, sőt őrizzék kolostorukat. A sarcot a gyerekeknek kellett megkeresni a környező erdőben, ahol bort, pogácsát rejtettek el a betyárok megvendégelésére. Miután az atya kiszabadult, a betyárok védelmező kíséretében tértek vissza a zarándokok az apátságba.

A délután játékokkal, a látogatóközpont kiállításainak, az arborétumnak megtekintésével telt, Bán Elizeus ciszterci atya pedig az apátsági bazilika értékeiről, régi vallási szokásokról mesélt a vendégeknek. A családos zarándoklat Dékány Sixtus apát záró áldásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!