Zirc

2014.05.20. 15:55

A jövőnkért teszik

Zirc - A régi hulladéklerakó rekultivációja és kármentesítése fontos állomásához érkezett, a kivitelező cég 150 ezer köbméter hulladékot termelt ki, és végzett el rajta előkezelést.

Varga Domokos Péter

Többek között ez hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A város polgármestere, Ottó Péter elmondta, az egykori homokbánya területén működött az 1960-as évektől 1996-ig Zirc és a térség hulladéklerakója. Egy uniós pályázat eredményeként a város önkormányzata közel 1,4 milliárd forintot nyert az elhagyott hulladéklerakó rekultivációjára és kármentesítésére. (A lerakóra azért nincs már szükség, mert a város is csatlakozott a Tiszta Európa Programhoz, így ma a keletkező hulladékot a Királyszentistvánon üzemelő hulladékfeldolgozóba szállítják.)

A kiosztott sajtóanyagból kiderült, közbeszerzési eljárásban választották ki a kármentesítést megvalósító céget. A kivitelezési feladatokat a Bácska-STR 2013 Zirc konzorcium nyerte el.

Dr. Bolla Krisztina, a menedzsment szervezet vezetője közölte, a vállalkozási szerződést 2013. július 30-án írták alá, bruttó 1.2 milliárd forintos összegben. Január 20-án kezdődtek el a hulladékkezelési munkálatok, mellyel a tervezett hat hónap helyett mára, azaz négy hónap alatt készültek el. Így elkezdődhetnek a talajvíz védelmével kapcsolatos feladatok, a szennyezett talajvíz megtisztítása. Ha ez is megtörténik, összehordják az itt maradó, tisztított hulladékot, majd leszigetelik, és a tájba illő növényzetet telepítenek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!