Zirc

2014.09.22. 16:40

A ciszterci apátság programjai

Zirc - A ciszterci apátságban rangos programokkal folytatódik a májusban megkezdett 200 éve a magyar ifjúságért ünnepségsorozat.

Müller Anikó Hanga

A jubileum oda vezethető vissza, hogy I. Ferenc uralkodó 1814. augusztus 19-én kinevezte Dréta Antalt zirci apáttá, mely egyben jelezte az elszakadást a sziléziai Heinrichau közösségétől. Ekkor vált a magyar ciszterci közösség tanító renddé.

A ciszterek temploma számos kulturális programnak adott már otthont

Szeptember 27-én a rend egri, pécsi, budai és székesfehérvári oktatási intézményeinek mintegy százharminc diákja lép fel bemutatkozó műsorával a gobelinterem színpadán. A tavasszal Szemelvények a ciszterci rend életének elmúlt 200 évéből mottóval megnyitott rendtörténeti kiállítás is méltó hangulatot teremt a programhoz. A diákok vendégként, mégis haza érkeznek, és néptáncos produkciókkal, musical darabok részleteivel, prózával készülnek a bemutatkozásra. Az ünnepi hétvége zárásaként 28-án a Sonoro Duo koncertjét hallgathatják az érdeklődők a bazilikában, mely alkalommal barokk melódiák, örökzöld dallamok, trombitára és orgonára hangszerelt egyedi átiratok színesítik a hétvége zenei palettáját. Az együttes tagjai különleges hangzásvilággal és maradandó élménnyel örvendeztetik meg azon igényes zenekedvelők tömegét, akik a hétköznapok rohanó zajában meghittségre, szeretetre és egy kis feltöltődésre vágynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!