Zirc

2014.10.04. 09:15

Vendégként, mégis haza érkeztek a ciszterci diákok az apátságba

Zirc - Rangos programokkal zárta a ciszterci apátság a "200 éve a magyar ifjúságért " évforduló ünnepét.

Müller Anikó Hanga

A rend által fenntartott iskolákból Budáról, Egerből, Székesfehérvárról és Pécsről érkeztek delegációk, mintegy százharminc diák, az iskolavezetés és felkészítő tanáraik kíséretében, tájékoztatta a Naplót Ring Júlia, a Monostori Látogatóközpont ügyvezetője. Egy egész délutánt, estét betöltő fergeteges, magas színvonalú műsort adtak, melyben volt komoly- és könnyűzene, népdal, vers, musical, néptánc. A pécsi Ciszterci Nevelési Központot, ahol a középiskolai képzés mellett óvoda és zeneiskola működik, a legkisebbek is képviselték. A találkozó célja kettős volt.

A zirci diákok a díszudvarban is táncra perdültek, jobbra Dékány Sixtus főapát éppen az élő televíziós műsorban nyilatkozik (Fotó: Ring Júlia)

Egyrészt találkozási, tapasztalatcsere lehetőség, másrészt ismerkedés a fenntartó intézménnyel, a ciszterci rend múltjával, jelenével, értékeivel. A jubileumi ünnepségsorozat zárásának mottója Vendégként, mégis haza érkeznek hozzánk volt, mely utal arra is, hogy a bensőséges találkozó erősítette a résztvevők identitását. E napon az MTVA az Itthon vagy Magyarország, szeretlek adássorozata keretében többszöri élő bejelentkezést kapcsolt az apátságból. Amikor a televíziósok Dékány Sixtus főapáttal beszélgettek, és napközben is többször, a háttérben, a díszudvarban és a Műemlékkönyvtárban a diáksereg adott ízelítőt műsoraiból.

A jubileumi év plakátját, a médiában való megjelenés arculatát Cseh Vanessa, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákja tervezte. Az ünnepségen a főapát ezt méltatta, és köszönetét fejezte ki az intézmény képviselőjének, Szeifert György igazgatóhelyettesnek, a művészeti tagozatosok egész évi közreműködéséért. Másnap a bazilikában a Sonoro Duo - Bogáthy Gábor és Szili Zoltán - adott nagy sikerű koncertet. Barokk melódiák, örökzöld dallamok, trombitára és orgonára hangszerelt egyedi átiratok színesítették zenei palettájukat. Különleges hangzásvilággal és maradandó élménnyel örvendeztették meg a zenekedvelőket. Bach, Händel, Mozart, Vivaldi muzsikái mellett felcsendültek az Ave Maria és a Panis angelicus dallamai, akárcsak Charpentier vagy Lully zeneszerzői munkásságának gyöngyszemei. A kétnapos kulturális program a jubileumi év méltó zárása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!