Vörösiszap

2011.10.03. 15:58

Ítéletre várnak a károsultak

Veszprém - Veszprém megyében összesen 21 kártérítési per van folyamatban, amit a vörösiszap-katasztrófa károsultjai kezdeményeztek.

Mátételki András

Az ajkai bíróságon 13 ügyet tárgyalnak, mivel a felperesek követelése nem éri el az ötmillió forintot. A megyei bíróságon nyolc üggyel foglalkoznak, ezek a kárigények 10-15 millió forint között mozognak. Egy-egy ügy esetenként több személyt érint. Alakultak pertársaságok is, az egyik követelése eléri a 240 millió forintot.

A szerencsétlenül járt emberek tönkrement házaik, megsemmisült ingóságaik miatt fordultak bírósághoz. Arra is van példa, hogy valakinek a vörös ár elvitte a munkahelyét, ahol ezek után felmondtak neki, jelenleg munkanélküli. Mások nem vagyoni kártérítést követelnek a cégtől, mivel egészségi állapotuk megromlott, elvesztették a szeretteiket, lényegesen megváltoztak az életkörülményeik.

A megyei bíróságon azt is megtudtuk, hogy többen nem csak a Mal Zrt.-t perlik, hanem a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot. Egyikük sem érzi magát felelősnek a megtörtént tragédiáért. Az érintettek a 21 perben közel 300 milliós kártérítési igényt nyújtottak be. Az első beadvány a múlt év novemberében érkezett, a legutolsó szeptember elején. A perek jó része Budapesten, a Fővárosi Bíróságon zajlik, mivel korábban a fővárosban volt a Mal Zrt. székhelye. A megyénkben zajló pereket soron kívül tárgyalják, de még egyikben sem hirdettek ítéletet.

A kolontári tragédia további hírei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!