Vörösiszap

2011.09.22. 06:09

Háromszázmillió a tét

Veszprém - Megyénk két bíróságán összesen 21 kártérítési pert indítottak a vörösiszap-katasztrófa károsultjai. A követelésük 300 millió forint körül mozog.

Mátételki András

Dr. Ferencz Miklós, a megyei bíróság polgári kollégiumának vezetője elmondta, Ajkán 13 ügy van folyamatban. A városi bíróságon azokról a keresetekről döntenek majd, ahol a felperesek követelése nem éri el az ötmillió forintot.

A Veszprém Megyei Bíróságon nyolc üggyel foglalkoznak a bírák, itt perenként 10-15 milliós a kárigény. Az egyik pertársaságban huszonketten vannak - követelésük 240 millió forint. A felperesek legtöbb esetben vagyoni káruk (tönkrement a házuk, megsemmisültek ingóságaik) miatt fordultak a bírósághoz. Volt, aki elmaradt jövedelme miatt perel: az iszapömlés tönkretette a munkahelyét, ahonnan elbocsátották.

Mások nem vagyoni kártérítést követelnek - illetve a kettőt együtt - mondván egészségi (testi, lelki) állapotuk megromlott, elvesztették hozzátartozóikat, megváltoztak az életkörülményeik.
 
A kollégium vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy többen nem csak a Mal Zrt.-t perlik, hanem a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot is. A Mal Zrt. egyrészt arra hivatkozik, hogy nem folytatott veszélyes üzemi tevékenységet, a bekövetkezett katasztrófa nem terheli, mivel rajta kívül álló okok miatt (földrengés, sok csapadék), szakadt át a gát Ajkánál tavaly október 4-én.

A környezetvédelmi hatóság sem érzi magát felelősnek, mondván gondosan jártak el az engedélyezési eljáráskor, s nem mulasztotta el az ellenőrzéseket sem a vállalatnál. A két bíróság a fenti indokokat vizsgálja meg az elkövetkezendő időben, de ehhez új vagy már elkészült szakértői véleményeket is felhasznál.

A 21 perben közel 300 milliós kártérítési igényt nyújtottak be az érintettek. Az első beadvány tavaly novemberben érkezett, a legutolsó csupán hetekkel ezelőtt.
 
A perek túlnyomó többsége Budapesten, a Fővárosi Bíróságon zajlik, mivel akkor még a Mal Zrt. központja a fővárosban volt. Ezek a perek a továbbiakban is ott folytatódnak. Mások úgy döntöttek, hogy az ajkai, illetve a megyei bíróságra adják be követelésüket, mivel a károkozás helye szerinti bíróság is foglalkozhat az ügyekkel.
 
A 21 kártérítési pert soron kívül tárgyalják a megyénkben, még egyik sem fejeződött be.

Dossziénk a kolontári iszapakatasztrófa további híreivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!