Vörösiszap

2010.10.11. 11:25

Földre lenne szüksége Somlóvásárhelynek a gátépítéshez

Budapest - Földre, kövekre és törmelékre lenne szüksége a Veszprém megyei Somlóvásárhelynek, hogy be tudják fejezni a falut védő körgát építését - mondta a település független polgármestere hétfő kora délután az MTI-nek.

MTI

Marton László közlése szerint a Torna-pataknál, a faluba vezető híd mellett már elkészült a csaknem 100 méter hosszú gát, de ahhoz, hogy egy esetleges újabb gátszakadásnál a patakon keresztül ne önthesse el a települést a vörösiszap, be kell fejezni a már elkezdett körgát építését.

Somlóvásárhely első embere azt mondta, eddig 700 köbméter földet használtak fel a védmű építéséhez, és a katasztrófa sújtotta térség hétfő délutáni védelmi bizottsági ülésen segítséget kér a munkálatok befejezéséhez.

A polgármester abban bízik, hogy ha elkészül a Kolontárt kettészelő 600 méteres védőgát, a település közelében szombaton megnyitott bányából kaphatnak földet és követ.

Marton László elmondása szerint a településen zajlik a takarítás, az utak mosása és a vörös sár elszállítása. A munkát egy budapesti vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy markolója végzi.

Az MTI tudósítója vasárnap este azt látta, hogy Somlóvásárhely határában több száz tonna gipsz van felhalmozva. Ezt szükség esetén a Torna-patak vizébe keverik, hogy egy esetleges újabb gátszakadáskor kizúduló és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék.

A településre egy héttel ezelőtt zúduló vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában. A házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!