Fejlesztések

2024.05.13. 20:04

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleménye szerint.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) beszél, mellette Grezsa István, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje (b) az épülő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium telephelyén tartott sajtótájékoztatón Hódmezõvásárhelyen 2024. május 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a gépek hétfő délután érkeztek meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár légibázisára. Az új, high-tech eszközökkel tovább erősödik a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képessége - közölték. 

A francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már nyolcra bővült a H225M helikopterflotta a dandárnál, így már a teljes, tizenhat gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van

 - tette hozzá a miniszter. 

Mi-17-es (b) és Airbus H225M típusú harci helikopter a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár hadgyakorlatán a szomódi lőtéren 2024. március 12-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy Brüsszel és a nyugat-európai vezetők háborút akarnak, Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, de 

a magyar emberek biztonsága érdekében védelmi képességeinket folyamatosan erősítjük.

 

Emlékeztetett: az első helikoptereket 2023. július 24-én fogadta a dandár, az eszközök azóta folyamatosan érkeznek. Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség. 

2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Az év eddig eltelt időszakában 4 új Gripen beszerzéséről számolhattunk be, a SAAB-bal a kiterjesztett valóság (XR)technológiát is alkalmazó kiválósági központot hoztunk létre, a pilóták pedig év elején jelentős illetményemelésben részesültek - idézték a minisztert a közleményben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Hódmezővásárhely meghatározó a magyar honvédelemben

Hódmezővásárhely komoly katonai hagyományokkal rendelkezik, földrajzi elhelyezkedése és története miatt is meghatározó a magyar honvédelemben - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium épülő hódmezővásárhelyi telephelyén azt mondta,

 a veszélyek korában szükség van arra, hogy "a honvédség meghatározó támaszpontjai", amilyen Hódmezővásárhely is, a lehető leggyorsabban fejlődjenek. 

A magyar kormány a Honvédelmi Minisztériumon keresztül komoly erőforrásokat fordít a hódmezővásárhelyi alakulat képességeinek - és ezáltal a város - fejlesztésére - közölte a politikus. 

A tervek megvalósításához, így a kadétiskola építéséhez együttműködő önkormányzatra, együttműködő önkormányzati vezetésre van szükség

 - szögezte le a miniszter. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonák meghatározói tagjai a város közösségének. Ők, akik ismerik a honvédség mindennapjait, tudják, hogy mi történik egy laktanyában, a lehető legjobb toborzók is egyben - tette hozzá. 

Úgy fogalmazott, 

szükség van arra, hogy minél többen csatlakozzanak a Magyar Honvédséghez Hódmezővásárhelyen is.

 Példaként említette az Embert a vasra! programot, amely célja a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első gránátos zászlóaljának feltöltése volt friss jelentkezőkkel. 

A hódmezővásárhelyi az egyik leggyorsabban reagáló, első lépcsős alakulat, innen kerülnek ki a koszovói NATO-misszióban, a KFOR-ban szolgáló katonák. Itt, a gránátos zászlóaljban mutatkoznak be rendszeresített formában először a Zalaegerszegen gyártott Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek is. Ehhez a legjobban kiképzett, felkészített katonákra van szükség - tudatta a politikus. 

A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. 

A modern épületek 230 diák oktatását és lakhatását biztosítják majd - közölte a miniszter. 

Magyarországnak elegendő méretű és magabiztosságú elrettentő erőt kell felmutatni annak érdekében, hogy mindenféle konfliktusból ki tudjon maradni.

 A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy megőrizze a békét - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

"A Fidesz jelöltje, a béke jelöltje" - mondta a politikus, aki ezért a párt polgármesterjelöltje, Grezsa István támogatására kérte a hódmezővásárhelyieket. 

Grezsa István kijelentette, az elmúlt hat év "perlekedése" helyett Hódmezővásárhelynek új szerződést kell kötnie Magyarország kormányával. Egy ilyen méretű, gazdasági és társadalmi helyzetű város nem lehet haragban a kormánnyal - mondta. 

A honvédség a legnagyobb munkaadó a városban, és egy hódmezővásárhelyi fiatalnak ma a legperspektivikusabb karrierlehetőséget a Magyar Honvédség tudja nyújtani 

- hangsúlyozta a politikus. 

A tervek szerint a 2026-27-es tanévben induló középiskola jelentős oktatási fellendülést fog hozni, emellett az elmúlt években egyre csökkenő hódmezővásárhelyi lakosságszám újra növekedésnek indulhat - mondta Grezsa István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában