Veszprém

2015.03.02. 07:30

Egzotikus állatokkal találkoztak a Nagyboldogasszony katolikus általános iskola diákjai

Veszprém - Különféle hüllőket, kígyókat mutatott be a gyerekeknek a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskolában Gyöngyösi Miklós.

Szám Dorottya

A siófoki gyűjtő maga tenyészti a kígyókat, pókokat, hogy az iskolákat járva rendhagyó biológiaórán ismertesse meg valamennyit a diákokkal. Gyűjteményében érdekes kagylók, csigák, ásványok, fosszíliák is láthatóak, azonban ezek kevésbé kötik le a gyerekeket. Érthető módon mindenki a hatalmas madárpókra, az óriás madagaszkári bütykös csótányokra kíváncsi. Utóbbiak terráriumában mindig ott ciripel néhány élelemül szolgáló tücsök egy ideig... A hüllőket a szép színekben pompázó hondurasi királysikló, az albínó texasi patkánysikló, a csíkos földisikló, a mozdulatlanul ücsörgő tüskés farkú varánusz képviselte. A különös állatkertben bikakígyó és királypiton is helyet kapott, de a gyerekek láthattak levedlett kígyóbőrt is.

Gyöngyösi Miklós hüllőinek látványa és érintése emlékezetes élmény a Nagyboldogasszony katolikus általános iskola diákjai számára. Fotó: Szám Dorottya

Az izgalom akkor hágott a tetőfokára, amikor a tenyésztő a legbátrabbak kezébe, sőt, nyakába tette a csíkos földisiklót. Közben elmondta, hogy az, mint a többi is, rejtőzködő életet él, elbújik minden elől, ami nem jelent élelmet. Azonban az egereket, hörcsögöket, patkányokat levadássza. Emberre nem veszélyes, de van foga, tud harapni, ha felbosszantják. Azonban amennyiben békés szándékkal közelednek felé, nyugodtan meg lehet fogni, simogatni. Nem kell félni, ha ránk mászik, ha a fejével közelít a kezünkhöz, hiszen a nyelve a szaglószerve, azzal tárolja a szagmintákat. A különleges kiállításra a város más intézményeinek óvodásai, iskolásai is ellátogattak. Gyöngyösi Miklós szerint a kiállítás célja az oktatás és az ismeretátadás.

A madárpókok némelyike annyira szelíd, hogy kézbe is vehető. Fotó: Szám Dorottya

Az, hogy a gyerekek testközelből, biztonságos körülmények között találkozhassanak olyan állatokkal, amelyeket környezetükben nem láthatnak. Fontos, hogy már fiatal korban hozzászokjanak a hüllők társaságához, hiszen nélkülözhetetlen tagjai azok is az állatvilágnak. Sokszor pedig igen hasznosak is lehetnek. Gyöngyösi Miklós szerint még a pályaválasztás terén is befolyásolhatja a diákokat egy ilyen élmény. Hazánkban egyébként is hiány van a természettudományi végzettségű szakemberekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!