Veszprém

2013.05.15. 13:34

Meteorkráter Veszprémtől délre

A Napló néhány évvel ezelőtt többször is foglalkozott a Veszprémtől délre felfedezett, közel 800 méter átmérőjű, kör alakú alakzattal. A szakértők most is azt állítják: meteorkráterre bukkantak.

veol.hu

A felszínformára dr. Négyesi Lajos, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem adjunktusa hívta fel először a figyelmet 2006-ban. A veszprémi származású hadtörténész egykori csataterek légi felvételeinek vizsgálata közben bukkant a világos, gyűrű alakú foltra. Észrevette, hogy a környezetétől elütő jelenség a Google Earth program műholdas felvételei mellett a hadtörténeti képtárból származó, több évtizede készült légi fotókon is jól kivehető. Dr. Négyesi több hónapos adatgyűjtést, kutatást és jó néhány terepbejárást követően arra jutott, hogy a meggyespuszta-kaszavölgyi objektum valószínűsíthetően egy meteorit becsapódásának nyoma.

2007-ben egy kutatócsoport vizsgálta a meggyespuszta-kaszavölgyi felszínformát. Egy kráter azonosítása többlépcsős, a végső bizonyítékot a meteorit anyagának, vagy a becsapódás óriási ereje által létrehozott kőzetformáknak a megtalálása jelenti. Az első ellenvélemény szerint azonban ugyanolyan karsztos (víz által létrehozott) mélyedésről van szó, amelyekből a Veszprémi fennsíkon és a Déli-Bakonyban több tucat található.

A kutatócsoport helyszíni vizsgálata 2007-ben (Archív fotó: Gáspár Gábor)

Mostanra viszont úgy tűnik a karsztos keletkezés elméletét is kizárhatják. Kakas Kristóf geofizikus az M1 szerda reggeli műsorában közölte: geofizikai mérésekkel fokozatosan vizsgálták azokat a lehetőségeket, amelyek ilyen kör alakú bemélyedést létrehozhatnak. Ezek közé tartozhat pl. egy eltakart vagy a felszínre nem jövő vulkáni kürtő, ám ezt a lehetőséget elvetették. Létrehozhatja egy karsztos folyamat is, azonban ez túl nagy és túl szabályos ahhoz, hogy ilyen eredetű legyen – tette hozzá a geofizikus, majd hozzátette: emiatt feltételezhető, hogy ez egy meteorkráter.

Turisztikai célpont is lehetne

Az óriási sebességgel érkező meteornak olyan hatása van, mint egy radioaktivitás nélküli atombombának, a kozmikus test a felszínbe ütközve gőzzé válik, az energiája tovaterjed. A becsapódás keltette lökéshullám több száz méter mélyen összetöri a kőzeteket, ez a törési zóna szeizmikus és geoelektromos mérésekkel kimutatható.

Ha valóban meteorkrátert találtak Veszprémtől délre, akkor az szenzációs felfedezés, hiszen hazánk és Közép-Európa első azonosított meteoritkráterét jelentené. Egy azonosított meteor-kráter azonban nemcsak tudományos felfedezés lenne, hiszen a ritka jelenség jól kiaknázható idegenforgalmi szempontból is. Európa félszáz azonosított krátere közül alig néhány található Skandinávián és a volt Szovjetunió területén kívül. Hozzánk legközelebb, körülbelül ezer kilométerre, a németországi Ries kráter kiépített bemutatóhelye turisták kedvelt célpontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!