Veszprém

2014.08.19. 15:40

Marosszentkirályon a királyszentistvániak

Az 1990-es évek közepén az augusztus 20-i állami ünnepségre meghívást kaptak a Szent István nevét, illetve a szentkirály elemet nevükben hordozó települések polgármesterei is.

Ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy ne csak a vezetők találkozzanak évente egyszer, hanem szervezzenek találkozót a településeken élőknek is. Az erdélyi Csíkszentkirály ajánlkozott elsőként, ahol a következő év őszén összegyűltek szándéknyilatkozatot fogalmaztak meg. Egy évvel később Szentkirályszabadján írták alá az alapító okiratot. Így alakult meg 1997. augusztus 15-én a Szent Király Szövetség. E szövetséghez 21 Kárpát-medencei település csatlakozott: hazánkból Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszentistván, Porrogszentkirály, Rinyaszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja és Szombathely-Szentkirály, Erdélyből Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván és Székelyszentkirály, Felvidékről ont Királyfiakarcsa, Vágkirályfa, Sajószentkirály és Sajókirályi.

A Szent Király Szövetség XVIII. találkozójának idén Marosszentkirály adott otthont. A háromnapos ünnepségen a 21 Szentkirály Szövetségbe tartozó településekről, húsz községből közel négyszáz vendég érkezett. A zárónapi ünnepség istentisztelettel kezdődött a református templomban, ahonnan a települések zászlójukkal vonultak a templom előtti István király mellszobrához, ahol a szövetség képviselői szalagot kötöttek a szövetség zászlajára. Iványi András, Szentkirályszabadja polgármestere és Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere átadták Diénes Attila szobrászművész Szent István király mellszobrát és egy adománylevelet Székely Ernő polgármesteren keresztül Csíkszentkirály lakosságának.

Kőszegi Ilona,

polgármester,

Királyszentistván

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!