Veszprém

2015.02.26. 18:50

Kész Zoltán a parlamentben is független kíván maradni

Nem áll távol tőle a politika, de az országos politikától mégis féltette a családja Kész Zoltánt, Veszprém megye 1. számú választókörzetének újonnan megválasztott országgyűlési képviselőjét. Függetlenként indult, és az is kíván maradni. Terveit is így kívánja megvalósítani.

Tremmer Tamás

- Kipihente magát? – kérdeztük Kész Zoltán országgyűlési képviselőt.

- Nem mondhatnám. Azóta folyamatos a sajtó megkeresése. Talán majd a hétvégén.

- A többség nem nagyon hitt a győzelmében. A választás előtt látott napvilágot egy felmérés, amelyben a fideszes jelölt hat százalékkal előrébb járt. Gondolkodott már azon, mi történt, hogy mégis nyert, méghozzá nagy fölénnyel?

- Több tényező játszott közre ebben. Az egyik az a protesthangulat, ami már országosan is megnyilvánult a Fidesszel szemben. Másik tényező az engem támogató pártok tábora, a híveik közül nagyon sokan elmentek szavazni. A harmadik a civil függetlenség, amivel egyfajta alternatívát tudtam teremteni, és ezzel nagyon sok szavazót tudtam megszólítani. A már említett közvélemény kutatásban az látszott, hogy a bizonytalan szavazók körében nagyon vezetek. Két fő stratégiánk volt a választásra, egyrészt a bizonytalankodókat elvinni szavazni, másrészt pedig a falvakban is megmutatni magunkat. Ezek kulcsmomentumok voltak.

- A kampány során kapott egy-két gyomrost. Belefért?

- Mi nem mentünk bele negatív kampányba, az ellenfelek lejáratásába, mint mások. Úgy gondoltuk, az emberek kontraproduktívak, abszolút nem vevők a negatív kampányra. Szerintem ők arra kíváncsiak, egy jelölt mire képes.

- Tudatosan nem reagáltak a vádaskodásokra? És a magas labdákat – kampányuszoda, vagyongyarapodás – is direkt nem ütötték le?

- Szerintem nem erről szól a választás. De nemcsak a Fidesszel, hanem a többi párttal sem foglalkoztunk. Igaz, néha volt olyan érzésem, mintha a jelölteknek nem a Fidesz, hanem a Kész Zoli lenne az ellenfele...  Mint kiderült, így is volt...

- Egy pártra azért rákérdeznék. Mit szól az LMP-hez? Gondolok itt arra, hogy nem álltak be az összefogás mögé, hanem a saját jelölttel önt próbálták gyengíteni; vagy Schiffer András állítólagos kokettálására a Fidesszel.

- Az LMP-vel sem kívánok foglalkozni. A párt vezetőinek kell elszámolniuk a saját szavazóikkal, hogy miért nem álltak az összefogás mögé. Megjegyzem, az LMP most kevesebb szavazatot kapott, mint 2014 tavaszán.

- Véleménye szerint lesz Veszprémnek uszodája?

- Örülök neki, hogy Némedi Lajos már az uszodáért is felel alpolgármesterként. Bízom benne, végigviszi a projektet.

- A parlamentben marad civil és független? Nem ül be frakcióba?

- Nem ülök be frakcióba. Az első perctől kezdve ezt hangoztatom, ehhez tartom is magam.

- A választási kampánya során megfogalmazott egy 3x3-as programot. Komolyan gondolja, hogy függetlenként lesz esélye megvalósítani?

- Ezt civilekkel egyeztetve, velük közösen is véghez lehet vinni. Törekedtünk arra, hogy olyan programpontokat írjunk, amelyek számon kérhetőek. Mivel ott leszek a parlamentben, vélhetően sokkal több dologra lesz rálátásom. Össze tudok fogni olyanokkal, akik hasonlókat csinálnak, mint például Juhász Péter. Vannak olyan részei, amelyek országos programot indíthatnak el. De a helyi programok is megvalósíthatóak.

- Tudja már, mi vár önre a parlamentben? Felkészült a munkára? Kapott útravalót?

- Tanácsot minden nap kapok. Nekem kell ezek között szelektálnom. Azt kértem mindenkitől, adjanak száz napot.

- Éppen száz napot?

- Igen, ez is szimbolikus. Mindent egyből nem fogok tudni, nekem is szükségem van a tanulási folyamatra. Ez idő alatt fel tudom mérni, miként jutott oda a magyar politika, ahol most van, melyek azok a pontok, ahol tudok segíteni Veszprémben és környékének.

- Az eredményhirdetés éjszakáján Némedi Lajos és Navracsics Tibor egyaránt gratulált önnek. Csütörtökön részt vett a veszprémi közgyűlésen. Tud együttműködni a fideszes politikusokkal?

- Bízom benne, lehet együttműködés közöttünk, szerintem ez lenne a normális. A cél ugyanaz: a választókerület érdekében együtt kell dolgoznunk.

- Tóbiás József azt mondta, a veszprémi választás lehet a minta. Ön szerint ez az összefogás működhet Tapolcán is?

- Minden további nélkül. Ha ugyanolyan alapértékeket vallanak pártok, ha a demokráciába vetett hitük ugyanaz, akkor össze tudnak fogni. Ez segíthet abban, hogy a közös jó cél érdekében együtt tegyenek. Ez nem csak Tapolcán, hanem a későbbiek során is működhet.

- Segíti a közös baloldali jelölt, Pad Ferenc munkáját?

- Ígéretet tettem arra, hogy amikor tudom, segítem a kampányát.

- Mit szólt a család, hogy a katedrát a parlamentre cserélte?

- Már három éve nem tanítok. A Szabadpiac Alapítványt, valamint a Polgári Platform Egyesületet vezetem. Ezekben foglalkoztunk politikai témákkal. Az elmúlt három évben húsz országban tartottam előadást. Nem áll távol tőlem a politika. Ettől függetlenül féltett a családom, de megértették a döntésem.  Amikor november közepén, a Közfelháborodás napján elhangzott a beszédem, a gyermekem akkor három napos volt. Ezt követően jöttek a megkeresések. Képzelheti, pici gyermekkel ilyen döntésbe belemenni... Szerencsére a feleségem nagyon türelmes volt.

- Mivel lenne elégedett három év múlva?

- Ha a most megígért veszprémi fejlesztések megvalósulnak.

- És Kész Zoltán mire lenne büszke a harmadik év végén?

- Arra, hogy együtt tudtam működni a 25 település vezetőjével, fejlődtek ezek a települések, valamint segítettük a civil szervezetek megerősödését.

 

3x3-as program:

Ajánlat Magyarországnak
1. Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott, köztársaság nélküli köztársasági elnök
2. Országos mozgalom a tisztességes adózásért
3. Korrupcióellenes hálózat létrehozása

Ajánlat Veszprémnek
1. Alternatív, adócsökkentésre épülő költségvetés
2. Törvényjavaslat a lakásszövetkezetek gazdaságos működéséért
3. Munkahelyteremtő befektetések

Ajánlat a vidéken élőknek
1. Helyi mozgalom a 8-as út fizetőssé tételének megakadályozása érdekében
2. Gyermekek tanulását segítő ösztöndíjrendszer megszervezése
3. Alapítvány létrehozása a fiatalok helyben vállalkozásának segítésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!