Veszprém

2014.06.29. 16:17

Holokauszt emlékművet avattak Veszprémben

A Holokauszt 70 Emlékév alkalmából Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprémi Zsidó Hitközség közös együttműködésével állították fel az egykori zsidó iskola kapuját, ami a mai naptól mementóként emlékeztet az itt élő zsidó közösségre és annak oktatási és vallási intézményeire.

Jákói Bernadett

A Veszprémer Klezmer Band előadásában szólalt meg a Szól a kakas már c. világszerte ismert, zsidó dallá is vált magyar népdal, majd az avatóünnepség Perjés Hilda a Petőfi Színház művésznőjének tolmácsolásában Radnóti Miklós Levél a hitveshez c. versével kezdődött.  Kőrősi Csaba színművész Szép Ernő Emberszag c. kisregényéből olvasott fel lélekig ható részleteket.

A felavatási ünnepségen Porga Gyula Veszprém megyei jogú város polgármestere osztotta meg gondolatait az emlékezők előtt. Kifejtette, a 70 évvel ezelőtti tragikus napok történelmi eseményének felelevenítésével azokra a zsidó polgártársakra emlékezünk, akik soha nem tértek vissza Auschwitz poklából, azoknak a zsidó polgártársak emlékét idézzük fel, akik magyarként az akkori hatalom áldozataivá váltak, és akiket soha nem feledhetünk. A veszprémi Holocaust emlékmű örökidőkre emlékeztessen a törvénytelenség áldozataira, akik közülünk valók voltak, akiknek hiánya máig ható. Ezzel a városi emlékmű avatással valamennyi elhurcolt veszprémi zsidó polgár a közös emlékezet részévé is válik.

A polgármesteri avatóbeszéd után az emléktáblát dr. Nagy Károly apátkanonok, a református egyház képviseletében Niederhoffer Zoltán református lelkész és dr. Verő Tamás főrabbi áldotta meg.

A kapu leleplezése után, a koszorúk, virágok elhelyezésével fejet hajtottak mindazok a szervezetek képviselői, akik a kapu felállításában partnerként közreműködve szerepet játszottak.  A Holocaust Emlékmű szimbolikusan is legyen mementó, tisztelgés mindörökre az ártatlan áldozatok előtt. Kis István veszprémi lakatosmester remekművét 1895-ben, egy korábbi tűzvész után építették be az újjáépített elemi iskola és a rabbilakás közé.  A belvárosi városrendezés  során 1969-ben a kaput a bontások első fázisában, az épületek bontásának megkezdésekor távolították el. Több jó szándékú polgár segítségével menekült meg a végleges pusztulástól; 1970-től felújítását követően a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola bejárataként funkcionált ez ideig: Holokauszt Emlékév alkalmából a Veszprémi Érsekség nagylelkű felajánlásával kerülhetett vissza újra méltó, eredeti helyére. A kapu jelenlegi felállítása Dienes Attila Munkácsy-díjas  szobrászművész tervei alapján valósult meg. Az eseményen feleségével részt vett dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, városunk tiszteletbeli polgára is, aki az emlékmű leleplezésében is szerepet vállalt.

Az évfordulós megemlékezés a volt Komakúti Gettó emléktáblájánál (jelenlegi Rendelőintézet parkolója) koszorúzással és emlékkövek elhelyezésével folytatódott. Ezután a megemlékezők a Mártírok úti izraelita temetőben gyászistentiszteleten vettek részt, amelyet Biczó Tamás kántor közreműködésével dr. Verő Tamás főrabbi vezetett. Itt virágokat, zsidó vallás szokása szerint köveket helyeztek az emlékév alkalmából felújított, jelképes síremlékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!