Veszprém

2014.07.26. 07:23

Emlékezés a Jutasi honvédekre

Veszprém - Koszorúzással emlékeztek a Magyar Honvédség szentendrei Altiszti Akadémiájának altisztjelöltjei és katonai előjárói pénteken délben a MNL Veszprém megyei Levéltárának díszudvarán a nagy múltú veszprémi, a Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Altisztképző és Nevelő Intézet 1924. évi alapításának 90. évfordulója alkalmából.

Jákói Bernadett

A koszorúzási ünnepségen a katonai Akadémia 106 altisztjelöltje vett részt. Magas rangú katonai elöljáróik részvételével megkoszorúzták azt az emléktáblát, amely a 90. évvel ezelőtt létesített tiszthelyettes képzésnek állít emléket. A jelenlegi többszintes épület 1928-ban épült katonanevelő intézet céljára, melyben ma a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém megyei Levéltára működik. A már új épületben 1928 és 1944 között folyt a hadra nevelés: messze földön híres veszprémi jutasi őrmestereket, bakákat, honvédeket képzett a hajdani Táborállási legelő mellett, a korábban alapított, de akkor még több, kisebb építményekben működő Honvéd-altisztképző Intézet.

Porga Gyula Veszprém polgármestereis elhelyezte az emlékezés koszorúját a hajdani katonai tanintézet alapításának 90. évfordulóján (Fotó: Jákói Bernadett)


Az idei jeles évfordulók kapcsán emlékeztek a jutasi őrmesterképzés kilencven évvel ezelőtti alapítására, az I. világháború kitörésének centenáriumára, a híres Altisztképzés veszprémi megszűnésének 70. évfordulójára. A Himnusz elhangzása után a Jutasi Altisztképző történetéről, egykori nevelési elveiről, szemléletéről hangzott el tartalmas visszatekintés. Az emléktáblánál, valamint az udvaron álló R. Kiss Lenke Mementó c. szobránál dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka, Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, Kriston István főtörzszászlós a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa, Zentai László  Attila ezredes, a MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, a Levéltár képviseletében Hermann István igazgató, Veszprém város nevében Porga Gyula polgármester helyezte el a koszorúkat.

Kötelességtudat, fegyelem a munkavégzésben, pontosság és megbízhatóság. - amit a szigorú falak között tanultak a növendékek...Álljanak elöttünk, Önök elött példaként ma is, örök üzenetként az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!