Várpalota

2014.12.11. 09:35

Testületi ülés: Zugor Balázs Várpalota új alpolgármestere (frissítve)

Élő közvetítésünk a várpalotai képviselő-testület decemberi üléséről.

Szabó Péter Dániel

10:25: A testületi ülés nyitányaként, ahogy az minden évben szokás, a Lurkó Kuckó Központi Óvoda apróságai adtak karácsonyi műsort.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az ülés napirendjének kihirdetésekor Talabér Márta polgármester javasolta, hogy a városatyák sürgősséggel tárgyaljanak egy főállású alpolgármester kinevezéséről. Ehhez azonban a szervezeti és működési szabályzat változtatására és kihirdetésére is szükség van. A képviselők elfogadták a napirendet, fél órán belül esküt tehet az új alpolgármester, aki információink szerint Zugor Balázs várpalotai vállalkozó lesz. Katona Csaba jelenlegi alpolgármester is a pozíciójában marad.

10:45: Rövid szünet után folytatódik az ülés. Talabér Márta polgármester (Fidesz) – ahogy azt korábban már jeleztük - Zugor Balázst javasolja a posztra. Falussy Sándor (MSZP) a javaslat törvényességét firtatta, mivel meghatározott időre, egy évre választanák az alpolgármestert. Deák Istvánné (DK) az új szakember feladatairól érdeklődött, Galambos István (Jobbik) pedig arról, hogy pontosan miért is van szükség még egy alpolgármesterre.

Talabér Márta elmondta, egy hónapig tartott az előterjesztés előkészítése, akkor kereste meg Zugor Balázst, aki egy sikeres vállalkozást visz a városban.

- Az egyéves javaslatot közös döntés után tettem, hogy meglássuk: működik -e a felállás, s Zugor Balázs tudja -e a saját elvárásainak megfelelően végezni a munkáját. Ettől függetlenül az egész ciklusra számolunk vele. A politikai életben nem kíván részt venni, kifejezetten a gazdaságfejlesztési feladatok tartoznak majd hozzá, természetesen az én irányításom mellett – mondta el a polgármester.

Falussy Sándor egyébként támogatja az ötletet, hiszen a befektetők is szívesebben tárgyalnak a polgármesterrel/alpolgármesterrel, mint a hivatali dolgozókkal. Ám a feladat jóval több időt igényel egy évnél, mert nagy a lemaradás ezen a területen. Az is kérdéses, hogy a kormányzat milyen lehetőségeket ad az önkormányzatnak, mert ez is befolyásolja majd a munkahelyteremtésért, gazdaságélénkítésért felelő alpolgármester sikerességét.

Opsitos István (független) szerint az új alpolgármester fizetésére fordított összegből egy pályázatfigyelőt is foglalkoztathatna az önkormányzat, ami több munkahelyet is teremthetne. Talabér Márta válaszában elmondta, az elmondottak a Jobbik programjában olvashatóak, amelyet ezek szerint részletesen elmondtak Opsitos Istvánnak, ám így legalább tudják mi a helyzet ezen a téren.

Deák Istvánné elmondta, Zugor Balázs családját és munkásságát ismerve nincs kétség az alkalmassága felől, ám érdemes lenne egy csapatot szervezni köré, úgy talán nagyobb sikert érhetne el. Jobb lett volna viszont látni a a jövő évi költségvetést, s egy közös, előkészítő folyamatot követően megválasztani az új alpolgármestert.

Galambos Szilvia örömmel állapította meg, hogy a városért, egy közös ügyért össze tudnak fogni a különböző politikai erők. A választáson minden párt a zászlajára tűzte a munkahelyteremtést, ezért politikai hovatartozástól függetlenül érdemes támogatni.

Galambos István a polgármester megjegyzésére reagálva elmondta, nincsen frakció, s egyeztetni sem szokott a Jobbik Opsitos Istvánnal. Egyben sok sikert kívánt a munkájához Zugor Balázsnak. Devecser példáját ajánlotta a képviselők figyelmébe, ahol társadalmi megbízatásban látja el teendőit az alpolgármester. Opsitos István tiltakozott, hogy a polgármester össze akarja mosni a Jobbikkal, semmiféle paktum nem született közte és a párt között. Talabér Márta válaszában elmondta, bízik benne, hogy a függetlenség Opsitos István képviselői munkájában is tetten érhető lesz. ha az a kétmillió forint, amivel Opsitos doktor még tartozik az önkormányzatnak, befolyik a kasszába, az fedezheti az új alpolgármester javadalmazását is. Kádár István (Fidesz) hozzátette, nem kell csapat Zugor Balázs mellé, hiszen a hivatali szakemberek, valamint gazdasági és a pénzügyi bizottság is teljes mellszélességgel mögötte lesz az elkövetkező egy évben.

Katona Csaba (Fidesz) elmondta, öt évre szóló hosszú távú gazdasági koncepciót, integrált településfejlesztési stratégiát és ehhez kapcsolódó új rendezési tervet kell létrehozni a közeljövőben, amihez nagy segítséget nyújthat egy sikeres gazdasági szakember.

Talabér Márta elmondta, nincs idő várni a jövő évi költségvetésre, mielőbb el kell kezdenie a munkát az új alpolgármesternek a fent felsorolt feladatok sürgőssége miatt. A hivatali struktúra átrendeződése is napirenden van, a polgármesteri kabinetbe kerülnek majd azok a szakemberek, akik segíteni tudják a a munkahelyteremtést és a gazdaságélénkítést.

Fotó: Szabó Péter Dániel

A hozzászólások után titkos szavazáson dönt az új alpolgármester kinevezéséről a képviselő-testület. Zugor Balázs megválasztásához a képviselők több, mint felének támogatására van szükség.

(Szünet, írásban szavaznak a képviselők)

11:45: A szünet után Treuer Imre, a Jogi és ügyrendi bizottság elnöke elmondta, érvényes volt a szavazás, a 12 képviselőből 9 támogatta Zugor Balázs kinevezését, aki így Várpalota új alpolgármestere lett.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az alpolgármesteri esküt követően Zugor Balázs mindenkinek megköszönte a támogatást, s közös munkára, együtt gondolkodásra kért mindenkit. Az első lépés a lehetőségek felmérése és a városlakók céljainak felmérése kell, hogy legyen, ennek alapján jöhet létre a gazdasági koncepció. Talabér Márta elmondta, noha egy internetes portálon megjelent, hogy távozik, ám erről szó sincs, Zugor Balázs az eredeti szándéknak megfelelően alpolgármesterként, a gazdaságfejlesztés területén dolgozik majd.

12:15: Az Ápoló Otthon névváltoztatásáról és további működtetéséről egyhangúan döntöttek a képviselők. Az Ápoló Otthon – új nevén Szépkorúak Otthona - ápolást, gondozást nyújtó tartós bentlakásos intézmény, 1994 óta működik Várpalotán.

Az intézmény ideiglenes működési engedélyét több alkalommal meghosszabbították. Legutóbb 2012-ben a Veszprém Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az otthon működési engedélyét 2014. december 31-ig - kizárólag ellátási érdekből – meghosszabbította. Végleges működési engedélyt az akadálymentesítés hiánya miatt nem kaphat az intézmény.

A jogszabályi előírásnak történő megfeleltetéshez jelentős anyagi beruházásra lenne szükség, mivel az Ápoló Otthon telephelyéül szolgáló ingatlan műszaki szempontból korszerűtlen, elöregedett. Az intézmény kihasználtsága ennek ellenére évek óta 100 százalékos, az elhelyezésre várakozók száma jelenleg 17 fő. A várpalotai önkormányzatnak régóta szándékában áll – megfelelő pályázati lehetőség esetén – új székhelyet kialakítani az otthon számára. Ez ügyben elsősorban az Inotán, a Bercsényi utcában található félkész önkormányzati tulajdonú ingatlan jött szóba. Most a testület kinyilvánította, hogy tovább működtetné az Ápoló Otthont, ám ehhez a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló kormányrendelet módosítására lenne szükség, ami egyébként a közeljövőben megtörténhet, hiszen nem egyedi eset a várpalota intézményé.

A helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet felülvizsgálatát is 12 igen szavazattal, vita nélkül fogadta el a testület. A határozat szerint 2015-ben nem vezetnek be új helyi adót a településen. Jelenleg a város illetékességi területén az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adó tartozik ebbe a körbe. A helyi adókról szóló törvény ugyan lehetőséget biztosítana például az idegenforgalmi adó bevezetésére, mint történt az Balatonfüreden és Pápán, valamint magánszemélyek kommunális adójának kivetésére, ám 2015-ben nem javaslom települési adó bevezetését Várpalotán, írja az előterjesztésben Talabér Márta polgármester.

12:40: Véget ért a képviselő-testület ülése. Zárás előtt, a vegyes ügyek között Deák Istvánné a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolában tanuló tehetséges diák, B. Kiss Bálint támogatására kérte az önkormányzatot. A fiatalemberről itt írtunk korábban>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!