Várpalota

2015.02.24. 19:07

Máig fájó sebek - A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Várpalotán

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Fehérváry Zoltán politikai elítélt tartott előadást kedden a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását 2000-ben határozatban rendelte el a magyar országgyűlés. Azóta minden év február 25-én országszerte rendeznek emlékünnepségeket, figyelmeztetőként a korszak történéseire.

Várpalotán hosszú évek óta egy civil szervezet, a Palotai Turul Társaság szervezi a helyi megemlékezést. Dobszai Zsolt segítségével minden alkalommal egy-egy túlélő, a rendszer borzalmait átélő vendég osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Idén a győri Fehérváry Zoltán, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke, 1956 utáni politikai elítélt beszélt a forradalomban való részvételéről, a győri és környékbeli eseményekről, például a mosonmagyaróvári sortűzről, amikor a helyi laktanyánál géppuskagolyók fogadták a forradalmat éltető tömeget. A munkástanácsban is szerepet vállaló Fehérváry Zoltánt letartóztatása után a társaitól eltérően nem halálra, hanem börtönbüntetésre ítélték.

– Összesen hét évet kaptam, amiből  öt évet és huszonegy napot töltöttem le. A Fő utcai gyűjtő mellett megjártam Márianosztrát és Vácot is, átélve a diktatúra bosszúját – mondta el a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett férfi.

A vár Thury-termében szép számú hallgatóság előtt Gágó Zsolt, a Palotai turul Társaság elnöke kijelentette: a kommunizmus olyan métely, olyan seb, ami még nem gyógyult be. – Nem lehet kivágni, nem lehet törvényekkel megállítani. Olyan sebeket okozott a nemzeten ez a 40-50 év, amit még negyed évszázad távlatából is fájnak. Hitüktől, önérzetüktől és nemzettudatuktól fosztották meg az embereket  – mondta el az elnök.

Ezt követően Borzási Nikoletta és Gágó Zsolt adott verses-zenés műsort, majd a program koszorúzással zárult a Faller szakképző falán található emléktáblánál.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!