Várpalota

2014.11.04. 18:04

Életüket adták a szabadságért

Várpalota – Kötelességünk minden évben itt lenni, s emlékezni a hősöknek emléket állító kopjafánál, hogy a következő generációk is megértsék 1956 igazi üzenetét.

Szabó Péter Dániel

Schmidt Ferenc, az Országos 56-os Szövetség helyi csoportjának vezetője mondta mindezt kedden délután Várpalotán, a Thuri téren található kopjafánál tartott megemlékezésen. Mintegy 25 esztendeje minden évben szerveznek megemlékezést a településen november 4-én, amikor a szovjet katonák bevonulásával véget ért az ’56-os forradalom. Az akkori hősöknek, a szabadságért az életüket áldozó lázadóknak állít emléket ez a kopjafa, amelyet 1989-ben állíttattak a téren, tette hozzá Schmidt Ferenc, aki felidézte a várpalotai forradalmi eseményeket is.

Schmidt Ferenc a kopjafánál hangsúlyozta: nem szabad, hogy feledésbe merüljön ’56 szellemisége (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Október 26-án volt először fegyveres harc a településen, amikor a tüntetés résztvevői ledöntötték a szovjet emlékművet, elfoglalták a városi tanács épületét, majd barikádot építettek és lőállást foglaltak el az Akna-csárda és az egykori Tüzép-telep környékén. Este aztán megtámadták a városon áthaladó szovjet katonai konvojt, az összecsapásban 13 szovjet katona vesztette életét – mondta el Schmidt Ferenc.

A megemlékezésen Galambos István önkormányzati képviselő olvasott fel részleteket egy ifjú pesti forradalmár naplójából, majd Gágó Zsolt, a megemlékezést szervező Palotai Turul Társaság elnöke játszotta el gitáron a „Ha én rózsa volnék” című dalt, amelynek dallamaira a résztvevők elhelyezték a koszorúkat és mécseseket a kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!