Várpalota

2015.07.19. 10:37

Békebeli hangulatban - Pléhcsárda nap Várpalotán

Várpalota - Peonza verseny, sörivó és virsli evő viadal, s jó hangulatú koncertek és bemutatók várták a bányász hagyományőrzés jegyében megrendezett pléhcsárda nap látogatóit szombaton a Rákóczi Telepen.

Szabó Péter Dániel

A város egyik legaktívabb civil szervezetének is bátran nevezhető Rákóczi Telepi Baráti Kör évek óta minden júliusban megrendezi családi napját, amellyel a városrészben egykor működő, a bányászok által szívesen látogatott vendéglátóipari egységnek, a pléhcsárdának kívánnak emléket állítani.

A Rákóczi Telepi Baráti Kör (RTBK) már a kezdetektől kiemelt feladatának bányászhagyományok megőrzését és a közösségépítést. Ezt a célt szolgálja a pléhcsárda nap is, ami mára hagyománnyá érett az Alsóvárosban. – Megidézzük a békebeli hangulatot, s több generációnak tartalmas szórakozást próbálunk nyújtani a nyár közepén – mondta el köszöntőjében a rendezvénynek otthont adó Rákóczi Telepi Tagiskola udvarán Einreinhof Attila, az RTBK elnöke, aki felidézte a civil szervezet kezdeményezéseit, sikeres programjait, s köszönetet mondott a baráti kör tagjainak a szervezésben nyújtott segítségért. Az önkormányzat részéről Simon Ágnes képviselő méltatta a civil szervezetet, s a pléhcsárda nap közösségépítő erejét.

Sörivó és virsli evő verseny a pléhcsárda napon. Balra a sokszoros világbajnok várpalotai erőemelő, Sztanke József próbál megbirkózni a literes korsóval  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A napsütéses időben megrendezett programon a gyermekek peonza versenyen mérhették össze tudásukat, a felnőttek pedig sörivó és virsli evő viadalon vetélkedtek. Utóbbi megmérettetést – amely során egy liter habzó seritalt, egy pár virslit és egy zsemlét kellett minél gyorsabban elfogyasztania a résztvevőknek – idén is a tavalyi bajnok Fülöp Róbert nyerte, megelőzve Szilágyi Gábort és Sztanke Józsefet.

Ezt követően aztán a színpadi programoké volt a főszerep. A Dance Action nemzetközi porondon is kiválóan teljesítő táncosai éppúgy nagy tapsot kaptak, mint az ifjú, ám annál tehetségesebb várpalotai énekesnő, Szén Alexandra. Az estébe nyúló mulatságot a pléhcsárda napon visszatérő vendégnek számító Tourmix zenekar koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!