Várpalota

2012.12.14. 10:56

Országos bajnok matekzsenik

Nem vitás, az ország legjobb elméi között vannak a várpalotai fiatalok, hiszen a Várkerti iskola hetedik és Rákóczi telepi iskola nyolcadik osztályos csapata is országos első lett a közelmúltban rendezett Bolyai matematika csapatversenyen.

Szabó Péter Dániel

Az eredmények kiugróak ugyan, ám korántsem előzmény nélküliek. A Várkerti iskolában például mintegy két évtizede úgynevezett nívó csoportos oktatás zajlik. A legjobb képességű, s ennélfogva a legmagasabb szinten tanuló diákokból, egy selejtezőnek is beillő háziversenyt követően állt össze a megyei megmérettetésen rajthoz álló csapat.

- Ezt a megyei forduló követte, ahol 30 csapat versengett a győzelemért. Ezt a hetedikesek között a Várkerti, a nyolcadikosok között pedig a Rákóczi-telepi iskola négyese nyerte, így készülhettünk az országos döntőre, ahol a megyei győztesek mellett Budapest bajnoka, valamint hazánk további tíz legjobb csapata mérte össze tudását - mondja Csősz Lászlóné, a Várkerti Általános Iskola tanára, aki egyben a győztes fiatalok felkészítéséért is felelt.

A budapesti Veres Péter Gimnáziumban előbb egy versenydolgozatot kellett írniuk a résztvevőknek, majd a legjobb hat csapatnak szóban is bizonyítania kellett a zsűri előtt. A tételhúzás mellett ráadásul villámkérdésekre is válaszolniuk kellett a diákoknak. Végül azonban mindkét várpalotai csapat sikerrel vette az akadályt, s korcsoportjában az ország legjobbjának bizonyult.

- Jó érzés volt látni a gyerekek örömét az eredményhirdetésen, együtt örültünk annak, hogy dicsőséget hozhattunk Várpalotának - mondja Csősz Lászlóné, majd hozzáteszi, kemény munka eredménye volt a siker, hiszen az elmúlt hónapokban otthon és az iskolában is feladatok kisebb garmadáját oldották meg a Várkertis nebulók.

Az ország legjobbjai a várpalotai fiatalok: Borbás Patrik, Újlaki Dóra, Katona Nikolas, Kovács Őzike, Gáspár Bence, Ilek Dominik, Szolga Dániel és Radnai Bálint (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A tanév eleje óta gyakoroltak a megmérettetésre a Rákóczi-telepen is. A diákokat felkészítő Gerstmárné Takács Beatrix tanárnő kérdésünkre elmondta, a matematika szakkör keretein belül hétről-hétre rengeteg feladatot megoldottak, de otthoni pluszmunkára is szükség volt az országos sikerhez. A most végzős korosztály matematika csapata egyébként évek óta szállítja a kiváló eredményeket. Az ötödik és hatodik osztályban elért megyei sikerek után 2011-ben a hetedikesek versenyében, idén pedig nyolcadik osztályosok között bizonyultak Magyarország legjobbjainak.

- Vannak ugyan jó képességű gyerekek az iskolában, ám ritka, hogy a tehetség kellő szorgalommal is párosul, ez ugyanis elengedhetetlen a kiugró eredményekhez a matematika területén - mondja Gerstmárné Takács Beatrix, akitől megtudtuk, a csapat egyik tagja, Radnai Bálint egyéni kategóriában is hazánk élvonalába tartozik. A Varga Tamás Országos Matematikaversenyt és a  Zrínyi matematikaversenyt is megnyerte már a nem mindennapi képességekkel, s emellett szorgalommal is megáldott nyolcadikos fiú, aki legutóbb a Kocka Kobak nevű országos viadalon győzött, egyedüli indulóként elérve a maximális, 100 pontos határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!