Utazó

2014.07.01. 06:40

Brno a bringások kedvelt terepe

Brno - Aki már járt Csehországban annak biztos feltűnt, hogy ott milyen népszerűségnek örvend a kerékpár. Lépten-nyomon találkozhatunk biciklisekkel és ehhez az infrastruktúra is adott.

Arany Gábor

Ezért aztán nem meglepő, ha a legmeredekebb hegyeket, a dimbes-dombos tájakat járva mindenhol biciklisekkel találkozunk, aki örömmel üdvözlik egymást. Ehhez nagyon sok helyen kiépített kerékpárutak nyújtanak biztonságos közlekedési lehetőséget, de minden más módon is kedveznek a bicikliseknek. Több ezer bringaútvonalt jelöltek ki az országban, ezek egy része autópálya minőségű, de nagyon sok az erdőn, mezőn, terepen vagy éppen járatlannak tűnő ösvényeken vezet. A táblák kellő sűrűséggel követik egymást, ha mégis információhiányunk lenne, a helyiek készségesen útbaigazítanak. Az útvonalakról rendkívül részletes térképek szerezhetők be és az internetről is megkaphatunk minden segítséget. A profi kerékpáros honlapok, kerékpáros szerverek rengeteg információval segítik a kerékpárosokat. A legtöbb útvonal domborzati profilját is elérhető, hogy lélekben is felkészülhessünk.

Az osztrák határ közelében fekvő Mikulov kiemelkedő pontjára épített várkastély monumentális tömbjével messziről uralja a látképet. Érdemes felkapaszkodni a Szent Dombra is, ahonnan felvételünk készült

A látnivalók kínálata zavarba ejtő, ezért most csak kedvcsinálóként említünk meg néhány felkeresésre érdemes helyet a hozzánk legközelebb eső Morvaországban. Brnótól északnyugatra található Bouzov. A kis falu legfőbb nevezetessége az impozáns várkastély, amely a sörgyáráról ismerős Litovel város környékének erdős-mezős, dimbes-dombos vidékén meghatározó látvány. A kastélyt eredetileg a XIII. században építették, vártoronyból kiválóan szemmel lehetett tartani az Olomoucból Lo tice-be vezető kereskedelmi utat. A vár az idő múlásával más és más szerepet kapott. Ennek megfelelően az eredeti védelmi célokat szolgáló kora gótikus épületegyüttes fokozatosan átalakult. A XV. században huszita erődítmény lett, a harmincéves háború alatt itt őrizték a svéd foglyokat, de a későbbiekben a harci funkciója fokozatosan megszűnt. A XIX. század végére már csak a külső építményeiben lakott és csupán a turisták által látogatott rommá vált. Az elmúlt század kezdetére azonban Habsburg Jenő főherceg, a lovagrend nagymestere a német lovagrend ízlésének megfelelően átépíttette. Az egykori gótikus várrészekből csak nyomok maradtak, a berendezéseit modernizálták. A második világháború idején impozáns helyet biztosított a német SS tisztek számára, Heinrich Himmler is megfordult itt. 1945 után a kastély állami tulajdonba került, 1999 óta nemzeti emlékműnek számít. A várat belülről 40-80 pereces vezetett túrán lehet megtekinteni. Fő látványosságai közé tartozik a nyolcemeletes, 58 méteres vártorony, a korabeli várkonyha, a fegyverterem, a neogótikus vároltár. A kastély több film helyszínéül is szolgált.

Brnótól délre tartva kihagyhatatlan a Morva-karszt, az ország kedvelt kirándulóhelye. Közel 25 km hosszú és 3-6 km széles kiterjedésű területről van szó, de ékszerdoboz szépségű. A közepén hosszanti völgy húzódik, ez a Pusty szurdok. Viszonylag kis kiterjedésű, de rengeteg a látnivaló, több barlang, közöttük a Punkevni, amelyben elektromos csónak is jár. Bejárata a Macco-szurdok aljáról nyílik, ez 138 méter mély szakadék, és fentről, a kilátóteraszról is érdemes letekinteni.. A Morva-karsztnál akár több napra is tervezhetünk..

Bouzov várkastélya kiváló helyszínt biztosított számos film elkészítéséhez is. A kastélyt eredetileg a XIII. században építették, első ismert és egyben névadó tulajdonosa bludoveci Buz kisnemes volt (Fotó: Arany Gábor)

Brnótól délre már az osztrák határ közelében fekszik Mikulov. A település kiemelkedő pontjára épített vár monumentális tömbjével messziről uralja a látképet, és panorámát nyújt már messziről nézve. Mikulovtól északra fekszik Dolní Vestonice (Unterwisternitz), az egyik leghíresebb őskori lelőhely Európában. 25-30 ezer éve mamutvadászok éltek erre, akik a világon először készítettek szobrot ( Dolní Vestonice-i Vénusz ) égetett kerámiából. Mikulov számos látnivalója közül a középkori Liechtestein-várat a 18. században a Dietrichsteinek építették át barokk kastéllyá. A város főtere a 16-18. században alakult ki. Említésre méltó a Kecskevár, amit a 15. században ágyútoronynak építettek. Mikulov keleti oldalán magasodó 363 méteres Szent Domb tetején a 17. századi barokk Szent Sebestyén búcsújáró templommal. Innen csodálatos panoráma tárul elénk a környékre.

A kerékpárutak mellett bátran használhatjuk az országutakat. A főutak szélétől közel fél méterre fehér csíkkal elválasztott sáv nyugodt karikázásra ad módot és nem akadályozzák a biciklisek az autósokat, aki a magyar viszonyokhoz képest toleránsak a kerékpárosokkal. Ráadásul számos kerékpárosokat szolgáló vendéglátóhely és szállás, szerviz és bolt található, mindez valóban megfizethető áron.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!