Tudomány

2014.05.31. 10:10

Nem csodaszer, de eredményes

Veszprém - Egy orvos, aki nem csak az orvostudomány ma elterjedt, klasszikus módszeriben hisz és nem csak azokkal gyógyít, hanem az azon túli vagy mellette létező gyógymódokkal. Az emberben zajló folyamatokra figyelve kihasználja a szervezet működési mechanizmusát, egyeseket erősít, másokat gyengít.

Varga Domokos Péter

Eredményei megdöbbentőek, például a Buteyko légzésterápiával kezelt asztmás betegeinél már néhány hét alatt átlagosan 70- 80 százalék tünetcsökkenés következik be a betegek visszajelzése alapján. Dr. Kovács László homeopatának, tüdőgyógyász szakorvosnak és Buteyko légzésterapeutának tartja magát. Pécsett végezte el az orvosi egyetemet, utána kórházi gyakorlat során szerzett tüdőgyógyász szakképesítést, később körzeti, illetve házi orvosként praktizált 17 évig Vas és Zala megyében. Majd két évtized után feladta a háziorvosi praxisát és homeopátiás magánpraxist kezdett Zalaegerszegen. Tíz éve él Veszprémben, homeopátiával és hospice (gyógyíthatatlan betegek gondozása, szenvedéseinek enyhítése) orvoslással foglalkozik. Utóbbin kissé értetlenkedem, hamar feloldja: a hospice szolgálatban az orvos segíti a nővér munkáját, a gyógyszerezést állítja be, a fájdalomcsillapítást oldja meg.

Ugyan beszélgetésünk fő témája most nem a homeopátia, azért arra is rákérdezek, igazából mit is kell értenünk alatta. Nagyon pontos, nagyon egyszerűen megfogalmazott mondatokkal válaszol: természetes alapanyagokból készülő szerekkel, a hasonlóság elvén való gyógyítást. A nagyon kevés hatóanyagot tartalmazó szerekben kemikáliák nincsenek, ezért mellékhatásokkal sem kell számolni.

Kovács doktor a Buteyko légzésterápiával már nyugdíjasként ismerkedett meg. Az is jellemző, ahogy ez történt.

Két és fél éve találkozott először a módszerrel, egy ismerőse, akinek a gyereke asztmás, megkérdezte tőle, mi a véleménye a Buteyko légzésterápiáról. Nem alakoskodott, hanem azt mondta, nem tud róla semmit, ezért véleménye sem lehet. De megígérte, hogy utána néz. Budapesten pont akkor szerveztek találkozót régi buteykósoknak, elment rá, hitelesnek tűnő személyes élménybeszámolókat hallgatott meg. Mivel a gyakorlat híve, azt hiszi el, amit megtapasztal, ezért először is magán próbálta ki a módszert. Parlagfű allergiája volt, évek óta kezelte homeopátiával, de a tünetei legfeljebb enyhültek, nem múltak el. Ahogy elkezdte gyakorolni a Buteyko légzéstechnikát, jelentősen javult a fizikai teljesítőképessége, az alvása, jobb lett a közérzete, és a következő parlagfű szezonban már semmilyen allergiás tünete nem volt. Elhatározta, hogy képezi magát, egy évig folyamatosan látogatta a Varga-Szilágyi Gyula által vezetett tanfolyamokat, és csaknem két éve már ő is így tanítja lélegezni a betegeket.

Dr. Kovács László egy mondatban foglalta össze a terápia lényegét: lecsendesíteni a légzést (Fotó: A szerző)

Varga-Szilágyi Gyuláról azt kell tudni, hogy ő maga is súlyos asztmás beteg volt, folyamatosan, nagy adag gyógyszereken élt. Saját maga derítette ki, mivel gyógyulhatna meg. Ma sportol, egészséges, semmilyen gyógyszert nem szed. Írországban, majd a módszer hazájában, Oroszországban tanulta a Buteyko légzést, és miután ő meggyógyult vele - mintegy nyolc éve - tanítani kezdte Magyarországon.

A módszert ami tulajdonképpen légzőgyakorlatokból és megfelelő légzéstechnikából áll a kifejlesztőjéről, Konsztantin Pavlovics Buteyko orvosprofesszorról nevezték el. Buteyko maga is beteg volt, végzős egyetemistaként rosszindulatú magas vérnyomásban szenvedett, a hipertóniáját gyógyszerekkel sem lehetett beállítani. Rájött arra, ahogy súlyosbodik a betegsége, egyre fokozódik a légzése.

Felmerült benne, vajon nem kölcsönös-e ez a hatás, esetleg a légzés is hat a betegségre? Mi történne, ha tudatosan csökkentené a légzését? Megpróbálta, lassabban, kevesebbet lélegzett, és pár perc múlva elmúlt a szívtáji szorítása, szédülése, fejfájása. Ha újra nagy levegőket vett, megint visszatértek a tünetek. Rájött, hogy az emberek betegek jó része folyamatosan túllélegzik. Attól, hogy görcsösen kapkodják a levegőt, egyre rosszabb állapotba kerülnek. Buteykonak néhány hónap alatt amíg kidolgozta és gyakorolta a légzéstechnikát rendeződött a vérnyomása.

De Buteyko professzor nem elégedett meg azzal, hogy gyakorlati alapon működik a módszer, kíváncsi volt a tudományos indoklásra is. Vizsgálta, mi is történik pontosan a lélegzéskor, pontosabban a túllélegzéskor. Rájött, hogy oxigén van elegendő a vérünkben, de ilyenkor túl sok szén-dioxidot veszítünk. Viszont a szervezetnek a működéséhez nem csupán elegendő mennyiségű oxigénre, hanem bármilyen szokatlanul hangzik elegendő szén-dioxidra is szüksége van, különben felborul az egyensúlya, anyagcseréje.

Például a vérben megkötött oxigén a szén-dioxid segítségével tud kellő mennyiségben felszabadulni és eljutni a sejtekhez. Ezért mikor hirtelen lecsökken a vérben lévő szén-dioxid-szint, szervezetünk önvédekező mechanizmusa elkezdi szűkíteni a hörgőket, légutakat, hogy bent tartsa a szén-dioxidot.

Ennek következménye az asztma és tulajdonképpen az allergia is. A szén-dioxid csökkenése nem csak hörgőszűkületet, hanem az erek sima izmainak szűkületét, összehúzódását is okozza, ezáltal romlik a keringés és a szervek oxigénellátása, emelkedik a vérnyomás.

Az, hogy szervezetünknek szén-dioxidra is szüksége van a kiegyensúlyozott működéséhez, egyáltalán nem köztudott, pedig a légkör is tartalmaz 0,03 százalékot. Igaz, a kilélegzett levegőben már három-öt százalék szén-dioxid található.

Azaz a Buteyko-terápia lényege: lecsendesíteni a légzést. A tanfolyamokon visszaszoktatják az embereket a kevesebb levegőre, a kisebb és ritkább légvételekre.

A beteg állapotától függően van szükség enyhébb, közepesen erős és erős gyakorlatokra. Ügyelni kell rá, hogy a súlyos betegeket kezdetben csak nagyon enyhe gyakorlatokkal terheljék. Ezt a technikát el kell és el lehet sajátítani, persze kellő akaraterővel és kitartással. Emellett még egy fontos körülményre hívta fel Kovács doktor a figyelmet: mindig csak orron át lélegezzünk! Az orr fiziológiai kialakítása miatt megszűri, nedvesíti és felmelegíti a levegőt, ráadásul lassítja, csökkenti a légzést. Sőt! A kilégzés is orron keresztül kell, hogy történjen, mert az orr sajátos kiképzése révén visszatartja a párát. Márpedig szervezetünknek erre is nagy szüksége van.

A Buteyko légzésterápia tehát nem csodaszer, gyakorlati úton találták fel , de tudományosan is bizonyított tényeken alapul. Végzetül dr. Kovács László elmondta, hogy egy sor krónikus betegség, többek között az asztma, allergiák, magas vérnyomás, krónikus fejfájás, pánikbetegség gyógyítására alkalmas a Buteyko terápia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!