Tihany

2014.08.11. 17:20

Őrzik Tihany szépségét

Bujdosó Judit, Tihany főépítésze megerősíti azt, amit a látvány alapján gondolunk: Tihanyra együtt vigyáz az önkormányzat és az itt lakók közössége, valamint a jogszabályok által a nemzeti érdekek is.

Őrsi Ágnes

A településre 1952 óta érvényes a tájképvédelmi körzet megjelölés, amiből következik, hogy a helyi építési munkákban a „tihanyi köveket” lehet használni, illetve lehet hasonlót behozni, kivinni egy darabot sem. Egy sötét színű vulkáni bazalttufa kőről beszélünk, amit a legrégebbi házak falánál látni. Ehhez az ősközségben fehér vagy nyers színű falfestést lehet alkalmazni, megengedett a nádfedés, vagy az agyagcserép vörös színben, illetve annak árnyalataiban.

Hangulatos utcarészlet Tihanyban. Szigorú építészeti előírások (Fotó: Penovác Károly)

Látható falfelület a településen csak fehér lehet, vagy tihanyi kőburkolat. Az ősközség nagy része védett terület, amelyen 72 országosan is nyilvántartott műemlék található. Ráadásul nagyon sok a régészeti terület, plusz az egész félsziget természetvédelem alá is esik. A Balaton törvény nagyon sok terület felhasználási kategóriája védi a települést. Mivel többségében országos védettségről van szó, nehéz a dolgunk a fejlesztésekkel kapcsolatban, amikor arról beszélünk, hogy itt kellene tartanunk azokat a fiatalokat, akik jelenleg nem találnak munkát. Itt nem lehet szó iparfejlesztésről, a helyi területfejlesztési koncepciót a turizmus és a mezőgazdaság két ágának érdekeivel érdemes összehangolni, és akkor még nem is beszéltünk az éves foglalkoztatás – szezonalitás ellentmondásairól. Mindezeken túl tudjuk, hogy helyes úton járunk, hiszen idén Tihany első lett az európai falumegújítási versenyben – nyugtázta Bujdosó Judit főépítész.

– Mindebben visszaigazolását látjuk a közakaratnak: ragaszkodnunk kell az alapértékekhez, és mindezekhez meg kell találnunk azokat a fejlesztési célokat, amelyek révén Tihany értékeit megőrizve is előbbre tud lépni – fűzte hozzá.

Címkék#tihany

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!