Tapolcafő

2015.03.28. 18:46

Tapolcafői borok mustrája

Tapolcafő - Csaknem félszáz bormintát bíráltak el a Tapolcafői Kertbarát Kör ötödik alkalommal megtartott borversenyén a helyi kultúrházban.

Polgár Tibor

A megmérettetésre a tapolcafői Döbrés-dűlő 27 borosgazdája nevezett összesen 24 fehér-, illetve 22 vörösborral. A felhozatalról háromfős zsűri mondott ítéletet. A zsűrielnököt a Tornai Pincészet adta Császár Attila személyében, mellette a Bogdán-pincészetből érkező Bogdán Levente, valamint Takács Csaba pápai szőlész vett részt a bírálatban. A verseny lebonyolításában segédkezett Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke is, aki a Naplónak nyilatkozva kiemelte, civil egyesületük 2009-es megalakulása óta egy kivétellel minden esztendőben megtartotta a nagy népszerűségnek örvendő helyi bormustrát, tehát az idei immár az ötödik a sorban.

– 2010-ben sajnos nem tudtunk borversenyt rendezni, mivel a jégverés tönkretette a szőlőt. Nagy bánatunkra a rossz időjárás miatt a tavalyi év sem kedvezett túlságosan a szőlőtermesztésnek, ősszel szegényes szüretek voltak. A kedvezőtlen körülmények ellenére a mostani verseny felhozatala jónak mondható, de azért az aranyérmek számán meglátszik, hogy viszontagságos időszakon vagyunk túl a szőlészetben – fogalmazott Horváth Endre. Kérdésünkre elárulta, Tapolcafőn nagyjából ötvenen foglalkoznak bortermesztéssel, az ismert okok miatt most csak 27-en mérettették meg nedűiket. Végül a zsűri bírálata után a nevezett 46 borból négy kapott aranyminősítést, emellett 18 ezüst- és 17 bronzérem született, a többi borminta oklevélben részesült.

A tapolcafői borok szakszerű bírálaton estek át. Balról jobbra: Császár Attila, Takács Csaba és Horváth Endre. Fotó: Polgár Tibor

Horváth Endrétől megtudtuk, a borbírálat alatt a kertbarát asszonyok elkészítettek egy nyusziházat a tapolcafői játszótéren. – Karácsonyi időszakban betlehemet, míg húsvét környékén nyusziházat állítunk fel a játszótéren. Ilyenkor az asszonyok kialakítanak egy kis fészket a húsvéti tojásoknak, és nyúlfigurákat helyeznek el ott – mondta mosolyogva a kertbarátok vezetője, aki hozzáfűzte, áprilisban nagyszabású társadalmi munkára készülnek: szeretnék megtisztítani a tapolcafői Örvény-tavat és környékét.

Címkék#Tapolcafő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!