Tapolca

2015.03.22. 10:45

Gazdag repertoárjából adott ízelítőt előadásán a fúvószenekar

Tapolca - A széles repertoárból választva, komolyabb és vidámabb művek közül tallózott idei újévi hangversenyén a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar.

Tóth B. Zsuzsa

A Csermák József Rendezvénycsarnok megtelt zenekedvelőkkel. A koncertzenekari és szórakoztató kategóriában két alkalommal kiemelt arany minősítést szerzett zenekar tagjai Péni Béla karnaggyal,Tapolca díszpolgárával együtt gondoskodtak róla, hogy emlékezetes élmény maradjon az est mindenki számára.

Remek nyitásnak bizonyult Erkel Ferenc Hunyadi indulója. A budai polgárőrség zenekara számára 1844-ben írt első magyar operaindulót rövid emlékezés követte. Csincsi Ferenc, Balatonfüred Város Fúvószenekarának karnagya, a Balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola igazgatója és Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő emléke előtt tisztelegtek a zenészek Jacob de Haan: Ammerland című művével.

Az egyszerre szomorú, merengő, de a bizakodás, a reménybe, jövőbe vetett hit érzését szintén tükröző darabot Brahms 21 magyar táncának részletei követték a koncerten. Hiszen a klasszikus muzsika legnépszerűbb darabja közé tartozik mind a mai napigBrahms műve.

A musicalt legsikeresebb művelője, Andrew Lloyd Webber gazdag és népszerű életművéből most a Szimfonikus portrét hallhatta a közönség.

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar újévi koncertjére idén is repertoárja legjobbjai közül válogatott

A The pink panthert, Henry Mancini 1963-ban egy vígjátékhoz írt dalát az amerikai kalandfilm-sorozat, a Karib-tenger kalózainak ismert ritmusai követték. Manfred Schneider 20. századi német zeneszerző, karmester, vadászkürtös New Age Rock című műve pedig csak egy kis ízelítő volt a szerző több, mint 100, fúvószenekarra írt darabja és feldolgozása közül.

A hozzá hasonlóképpen termékeny Naohiro Iwai 20. századi japán zeneszerzőtől a Jungel fantasy a big-band stílust képviselte, a zenészeket és a hallgatókat egyaránt Afrikába és Dél-Amerikába repítve képzeletben. Latin-amerikai és afrikai tánctémák, valamint a vidám trombitahangok és a sok-sok ütőhangszer együttesen teremtett igazi őserdei légkört, egyben színesítve az egyébként is gazdag koncertet .

Végül a Party dance mix csendült fel Paul Murthatól. A sokoldalú amerikai zeneszerző művei között számos könnyűzenei átirat található az 1980-as és 1990-es évek népszerű slágereitől napjaink popzenéjéig. Ilyen átirat a válogatás is, amelyben három ismert popdalt dolgozott fel.

A közönség az idei újévi koncert végén sem érte be azonban a zenekar egyetlen ráadásával, a Radetzky indulóval. Ezért a bécsi újévi koncertek és a mi újévi koncertjeink elhagyhatatlan darabja mellett még a Lord of the dance ismert, de megunhatatlan dallamaival ugyancsak meghálálták a zenészek a jól megérdemelt, szűnni nem akaró tapsot.

A filmslágerekből kötött csokor igazi csemegét kínált. Elhangzott az 1990-ben készült, hét Oscar-díjas film, a Farkasokkal táncoló zenéje, majd a Sakk című musical betétdala Jerry Nowak feldolgozásában. A Hair örök és megunhatatlan, ez most is bebizonyosodott. Galt MacDermot a kortársakra döbbenetes hatású műve 1969-ből az első musical volt, amely szinte kizárólag beat- és rockzenére épült, és hamar kultusszá lett. Szólót Böröczky Anna, Májer Edit, és Haga Kálmán énekelt, a hatást remekül fokozó jelmezben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!