Sümeg

2013.12.01. 13:23

Búvárközpont épül Sümegen

Európa legkorszerűbb búvár központja épül meg Sümegen. A képviselőtestület tagjai a november 28-i ülésen hallgatták meg a beruházó cég képviselőjének az előadását.

Tisler Anna

Farkas Zsolt elmondta, hogy a merülőközpontban 40 méter mélységbe ereszkedhetnek le a búvárok. A búvárképző központként is működő helyen a katasztrófavédelmi szervek szakemberei is gyakorolhatnak, elsajátíthatják többek között a roncsból mentést is.

Az elképzelés megvalósítását piackutatás előzte meg, amelyben kiderült, teljes kihasználtsággal üzemelhetne a központ, ugyanis Magyarországon 250 ezer, a környező országokban 2 millió búvár él. A hazaiak, ha ilyen élményre vágynak, külföldre kell utazniuk, télen pedig nincs hol merülniük.

A tervezett sümegihez hasonló központ egy van Európában, a brüsszeli viszont csak 33 méter mély.

(Fotó: Tisler Anna)

Farkas Zsolt elmondta, azért választották Sümeget, mert légi úton és közúton is jól megközelíthető, fejlett az idegenforgalma, számos kulturális programot nyújt, és az önkormányzat is pozitívan állt az elképzeléshez. A búvár központ megnyitása után az egész város gazdaságát fellendíti, az érkezők itt vesznek igénybe szállást, étkezést, szolgáltatásokat. A központban több, mint 40 dolgozóra lesz szükség.

Képviselői kérdésre Farkas Zsolt elmondta, hogy az engedélyes tervek jövő tavaszra elkészülnek, azt követően rövidesen elkezdik az építkezést.

Hogy jobban el tudjuk képzelni a búvárközpontot, íme a cikkben is említett brüsszeli Nemo 33:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!