Sümeg

2011.04.21. 04:36

Hol van az óvoda pénze?

Szentkirályszabadja - E hónap végén adják át a modern egészségházat a község központjában: egy száz éves épület születik újjá. Az elöljáróság egykori épülete a legutóbbi időkig egy óvodai csoportnak és a könyvtárnak adott helyet. A felújított épületben a felnőtt lakosság orvosi ellátására három helyiség áll majd a rendelkezésre, s külön-külön váróban kapnak helyet a beteg gyermekek, s azok, akiket ellenőrzésre, oltásra visznek a védőnőhöz. Uniós forrásból 19 millió forintot nyert a község, amihez 27 millió forintot hozzá kellett tenniük.

Mátételki András

Iványi András polgármester elmondta, a község jelentős beruházásait (a pályázati önrészeket) a repülőtér hasznosításáért kapott 500 millió forintból tudják finanszírozni. Ebből a pénzből az elmúlt években közel 150 milliót használtak fel, hogy a bevételeiket és a kiadásaikat egyensúlyban tudják tartani, ne kelljen hitelt felvenniük.
 
A település működésére idén 270 millió forintot költenek úgy, hogy a bevételük 220 millió forint lesz. Az ötvenmilliós hiányt a tartalékaikból pótolják.
 Az iskola működéséhez az állami forrásokon túl az önkormányzatnak 45 millió forintot kell hozzátennie. (Egy diák tanévre jutó költsége 780 ezer forint.) A jól felszerelt, sok szabadidős programot nyújtó iskolába (úszás, néptánc, lovaglás, hitoktatás, logopédiai segítség, stb.) csak 100 gyerek jár, holott elférnének a termekben kétszázan. (A faluban 193 iskoláskorút tartanak nyilván, közülük sokan Veszprémben tanulnak.) A 2100 lelkes községben az iskola további megmaradása attól is függ, hogy a szülők milyen bizalommal vannak az iskola és falujuk iránt. Kétségtelen, s ezt a polgármester megerősítette, évek óta lebeg a levegőben az iskola jövője az anyagiak miatt. Azt azonban Iványi András hangsúlyozta, az alsó osztályokat és az óvodát mindenképpen meg kívánják tartani hosszú távon, ugyanis felmerült már az a gondolat, hogy a felsősöket másik iskolába vinnék át. Ennek előkészítésére, vizsgálatára jövőre kerül sor a kormánydöntések ismeretében.

 


 
Jelenleg a 66 óvódás is az iskola kastély szárnyának emeletén kapott helyet: még 2009. őszén átköltöztek, mondván a sikeres pályázat után - 120 millió forintot nyertek, amihez az önkormányzat 110 milliót tesz hozzá - rövidesen hozzáfognak a rendkívül korszerűtlen épület átalakításához. Tavaly novembertől minden papír a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség asztalán van, ám szerződéskötésre azóta sem került sor. Ugyanakkor már jó ideje a képviselők azt mérlegelik, hogy lemondjanak-e a pályázati pénzről, mert akkor az óvodásokat végleg beköltöztetnék az iskolába. Ez a gondolat a jobb helykihasználás, illetve a takarékosság jegyében merült fel. (Az óvoda működtetéséhez, az állami támogatásokon túl, az önkormányzat 22 millióval járul hozzá. Egy óvodásra jutó költség 520 ezer forint.)
 A szociális és gyermekjóléti szolgálatnak is helyet adó Gizella-ház átalakítására 34 milliót nyertek, ebből csupán hárommillió az önrész, de a rezsi és a szolgáltatás támogatási költsége évi 4,5 millió forintba kerül.


A katolikus egyház a nagyméretű plébánia épületét nyolc évre átengedte az önkormányzatnak, mert a falu nyert 40 millió forintot (az önrész 10 millió) arra, hogy ott közösségi színteret alakítson ki. A községháza épületének szigetelésére ötmillió forintot kaptak pályázaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!