Sport

2014.12.16. 15:35

Mindenki nyert - Speciális sportolók pápai tornája

Pápa - A házigazdák egyik csapata is aranyérmet szerzett a speciális sportolók számára kiírt országos teremlabdarúgó-tornán, melyen két külföldi nemzet válogatottja is részt vett.

Polgár Tibor

A háromnapos pápai megmérettetést a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) szervezte. A szövetség tájékoztatása szerint hazánkban mintegy 300 ezer értelmi fogyatékossággal élő ember él, számukra a sport az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség. Állapotuk miatt azonban nagyon kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában. Elsősorban ezen társadalmi hátrányok megszüntetésére és a sport értékeinek hasznosítására csatlakozott Magyarország a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséghez.

A mozgalom célja az, hogy bemutassa a társadalomnak: ezek az emberek saját munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk révén nagyszerű teljesítményekre képesek. A speciális olimpia versenyszervezési rendszere lehetővé teszi, hogy minden sportoló teljesítményével sikert és megbecsülést szerezzen önmagának, valamint környezetének. A mozgalom a sportot eszközként igyekszik felhasználni az értelmi fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének elősegítéséhez, a társadalmi szemlé-letváltás megvalósításához. Ezen célok szellemében bonyolították le a pápai sportcsarnokban a nemzetközi teremlabdarúgó-tornát, melyen 13 fiú- és 3 lánycsapat mérte össze az erejét.

A speciális teremlabdarúgó-torna résztvevői valamennyien győztesnek érezhették magukat Fotó: Polgár Tibor

Pápa városát két fiú-, valamint egy női gárda képviselte, utóbbi együttesnek jól szolgálta a felkészülését ez a torna a jövő évi nyári olimpiai játékokra, melyet Los Angelesben rendeznek meg. (A lányok utazását a világeseményre a Pápai Egyesített Labdarúgó Club többféleképpen támogatja, például a vasárnapi Apuka-kupán adományokat gyűjtenek.) Az országos mezőnyt a cseh, illetve a szlovák speciális válogatott is színesítette.

Az esemény megnyitója után úgynevezett divizionáló mérkőzésekkel indult a vetélkedés, a speciális olimpiai sportolókból és partnerjátékosokból álló alakulatok ezeknek a találkozóknak az eredményei alapján kerültek be a különböző csoportokba. A pápaiak első csapata a legerősebb divízióban szoros küzdelem után a 4. helyen végzett, a házigazdák második gárdája pedig megnyerte a II-es divíziót. A pápai lányok a második helyet szerezték meg a női mezőnyben.

Az I. divízióban a szlovák speciális válogatott végzett az élen, őket Csehország legjobb speciális teremlabdarúgói követték. A dobogó harmadik fokára a győri csapat állhatott fel, a negyedik pedig Pápa első gárdája lett. A II. divíziót a kettes számú pápai együttes nyerte meg, mögötte a szigetvári Horizont SE a második, míg Tapolca a harmadik helyen végzett. A III. divízióban Zsira, Diósjenő, Csalogány, a IV.-ben pedig Csákánydoroszló, Szentgotthárd, Drávakastély lett a végső sorrend. A nők mezőnyében a Horizont SE bizonyult a legjobbnak. Ezüstérmet szerzett a pápai Balla DSE, míg a harmadik hely a győri lányoké lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!