Sport

2014.07.17. 13:50

Lehetne már a harmincötödik Balaton-átúszás is

Révfülöp - Harminckettedik alkalommal rendezik meg július 19-én a Balaton-átúszást. Ez a szám lehetne hárommal több is, de ennyiszer a rossz időjárás miatt kénytelenek voltak a szervezők lefújni a rendezvényt.

Novothny Ottó

Az idén is már kétszer halasztani kellett az átúszást, a szeles idő, a hideg víz nem tette lehetővé, hogy a várhatóan több ezer ember a vízbe ereszkedjen és áttempózzon ötezerkétszáz méter végén Balatonboglárra.

- Semmilyen újdonsággal nem szolgálhatunk, hiszen jól bevált protokoll szerint végezzük a munkánkat - mondta Szántó László a Balaton-átúszás főszervezője. Számunkra egyetlen fontos szempont van, hogy tökéletesen biztonságos körülményeket biztosítsunk a résztvevőknek. Ezt szolgálja a folyamatos egyeztetés a meteorológiai szolgálattal, illetve az a másfélszáz hajó, motorcsónak, amely folyosót képez a két part között.

A szakember elmondta, hogy közel ötszáz kilogramm szőlőcukor és fél hektoliter ásványvíz fogy el menet közben, vagyis a Balaton átúszók ennyit fogyasztanak akár a segítő hajókon megpihenve, vagy a célba beérve.

Harminckettedik alkalommal rendeznek Balaton-átúszást (Archív fotó: Gáspár Gábor)

- Másfél, kétezer ember segíti a hétvégén a munkánkat. Minden résztvevő átesik a gyors orvosi vizsgálaton, illetve kötelező a zuhanyozás is a révfülöpi focipályán kiépített szokásos telephelyünkön. Különleges kérések általában nincsenek az úszók részéről, de annyit tudunk, hogy Kokót (Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, a szerk.) sikerült rábeszélnie Erdei Zsoltnak, így előbbi először, utóbbi ötödször ússza át a tavat.

A legtöbb résztvevő eddig 10 774 volt, mag a legkevesebb az első eseményen, akkor 365-en teljesítették a távot.

- Rengeteg úszófesztivál van a világon, de a tízezer körüli létszámmal a top ötben vagyunk. Amerikában, Izraelben rendezik a legnagyobbakat, de a nyílt és édesvízi változattal egyedülállóak vagyunk. Érdekesség, hogy évek óta részt veszünk a poreci úszófesztivál szervezésében is, de ott ezerötszáz volt eddig a csúcs létszám. Most azonban a saját rendezvényünkre koncentrálunk és bízunk abban, hogy a kétszeri halasztás után végre ismét jó hangulatú Balaton-átúszást vezényelhetünk le szombaton, amikor 8 és 14.00 óra között startolhatnak a sportemberek - mondta végül Szántó László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!