Sport

2014.07.09. 09:09

Kékszalag a vízen és a parton is

Balatonfüred - Az év legnagyobb vitorlás attrakciója kezdődik csütörtökön a kikötő előtti vízfelületen.

Győrffy Árpád

A mólón felállított ágyú dörejére reggel kilenc órakor elindulnak a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton kerülő vitorlásverseny résztvevői. Az előzetes várakozások szerint mintegy 600 hajó több mint 3000 főnyi legénységgel teszi majd meg a Füred-Kenese-Siófok-Keszthely-Füred útvonalon a légvonalban 155 kilométeres távolságot. A szélviszonyoktól függően a leggyorsabb katamaránok visszaérkezésére akár már délutántól lehet számítani, de szombat reggelig, a verseny lefújásáig folyamatosan láthatjuk majd a befutó vitorlásokat.

A verseny rajtja a partról is lenyűgöző látvány nyújt, de aki ennél többre vágyik, az jegyet válthat a háromnegyed kilenckor induló Kelén sétahajóra, hogy közelebbről is megnézze a vitorlások indulását. A Kékszalag iránt érdeklődők közül nagyon szép látványra számíthatnak azok is, akik a Tihanyi-félsziget csücskén lévő kikötőből nézik meg a keletről már visszatérő, nyugatra tartó hajókat.

Füreden a parton a rajttal együtt  megnyílik a vasárnapig tartó Kékszalag fesztivál. A Tagore sétányon felállított sátrakban az ország különböző borvidékeinek neves borászataiból kínálnak finom italokat. Természetesen halételekben, sültekben, édességekben sem lesz hiány. A délutáni esti órákban érdekes programok zajlanak a színpadon. Fellép többek között Hajnóczy Soma bűvész, a Kerekes Band koncert, a Pannonia Allstar Ska Orchestra, többször lesz diszkó, és persze a Labdarúgó VB meccseit is meg lehet nézni kivetítőn.

A város kiállítóhelyei július 11-én A Kékszalag éjszakája című programmal kapcsolódnak a fesztiválhoz. A témát a kék szín, a szalag és persze maga a Kékszalag adja. Sok más mellett a Vaszary-villa tornyában vitorlákat, a földszinten rendhagyó tárlatvezetéssel Keresü Ilona kiállítását lehet megnézni. Előadásokat tartanak, a Vaszary Alkotó Műhelyben saját óriás gubancot, Möbius-szalagot és kékfestő anyagot is lehet készíteni. A kék ruhában érkezők külön meglepetésre is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!