Sport

2015.01.29. 15:01

Plank Challenge: ettől nem lesz kockahasad

Csütörtökig közel négyszázezer ember csatlakozott a legújabb internetes őrülethez, az úgynevezett plank kihíváshoz, amely február elsején veszi kezdetét.

Horváth Gábor

A plank kihívás hazánkban is nagy népszerűségnek örvend.

A dolog lényege, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók (a legnépszerűbb közösségi oldalon terjedő kihívást elfogadók) egy 28 napos tréningen vesznek részt. A gyakorlatot, a planket mindenki önállóan, otthon végzi a meghatározott menetrend szerint (erről részletesen keretes írásunkban).

De mi is az a plank? A magyarul legegyszerűbben hídtartásnak nevezett gyakorlattal kapcsolatban mi is szakértők segítségét kértük.

A veszprémi szakedző, Réti Ildikó azt hangsúlyozta, a plank kihívást a kezdőknek semmiképp nem ajánlja, mert ez a statikus gyakorlat sok gyakorlást és erőt kíván meg mindenkitől
Fotó: Penovác Károly

A plank egy statikus hasizom gyakorlat, amelynek során a törzsizomzatot erősítjük, de a far-, a has-, valamint karizmokat is bevonjuk a kivitelezésbe , és ezáltal ezek is fejlődnek - kezdte Réti Ildikó, edző, aki többek között a TRX és alakformáló tréningek során is rendszeresen beveti ezt a gyakorlatot.

Máhl Krisztián veszprémi testnevelő megkeresésünkre elmondta: az erősítés évezredek óta ugyanúgy zajlik, az alapgyakorlatok ősrégiek. A különböző divathullámok általában nem adnak plusz dolgokat, ráadásul megtévesztőek is lehetnek. Például akkor, ha olyan dolgot ígérnek, amit nem tudnak teljesíteni. Az egyik ilyen népszerű ígéret a fogyás.

- A hídtartás egy statikus helyzet, az izmok megfeszített állapotban vannak. Erősíti a törzs és vázizmot, de fogyni nem lehet tőle. Az erősítés ugyanis nem fogyaszt. Ha valaki arra számít, hogy ettől a programtól kockahasa lesz, az csalódni fog. Az izmos has nem egy gyakorlattól, pláne nem statikus gyakorlattól alakul ki. Ehhez legalább ötféle mozgásforma szükséges - fogalmazott a Simonyi iskola tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!