Sport

2017.07.12. 15:05

Az utolsó hosszra fordultak - Szombat reggel rajtol a vizes világbajnokság balatonfüredi szakasza

BALATONFÜRED/BUDAPEST - Pénteken veszi kezdetét hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye, a vizes világbajnokság, amelynek a főváros mellett Balatonfüred is helyszíne lesz.

Horváth Gábor

A rendező településeken a munkálatok, előkészületek a véghajrához érkeztek.

- Úgy is mondhatnám, ráfordultunk az utolsó hosszra. Július 14-én kezdetét veszi hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA Világbajnokság. Budapest és Balatonfüred péntektől a világ egyik legfontosabb sportrendezvényének házigazdája lesz - kezdte köszöntőjét dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, nem mindennapi körülmények között nyerte el Magyarország a rendezés jogát, hiszen Mexikó visszalépését követően példa nélküli gyorsasággal kellett hazánknak felkészülnie a rendezésre, ami sikerült is. Mind a főváros, mind Balatonfüred készen áll a résztvevők fogadására. Kiemelte, bár még folynak egyes munkálatok, de ezek már az utolsó simítások.

- A világbajnokság megrendezésével megmutatjuk, hogy nem ismerünk lehetetlent. Az esemény az összefogásról, a magyarok tehetségéről, a betartott ígéretről szól. Minden esély megvan arra, hogy nem csak egy jó, de talán a legszebb, leghangulatosabb vb-t rendezheti Magyarország - tette hozzá a fejlesztési miniszter.

A vizes világbajnokság az eddigi legnagyobb, legjelentősebb sportesemény, amelyet hazánkban rendeznek. Komoly dolog, hogy Balatonfüred is otthont ad a 2017-es megmérettetésnek. A nyílt vízi úszószámok helyszíne a Tagore sétány előtti szakasz lesz, a közönség mobil lelátókról követheti figyelemmel a versenyeket.

Kiemelte, a világbajnokság hozzájárult ahhoz is, hogy létrejöjjön Budapesten számos, már régóta esedékes fejlesztés, így megépült a Duna Aréna, teljesen megújult a Margitsziget és számos uszoda is. Emellett sor került számos egyéb olyan beruházásra, amelyek évtizedeken át szolgálják majd a hazai sportéletet és a fővárosiak kényelmét.

Beszédében hangsúlyozta, a világesemény költsége 46,4 milliárd forint volt, amely magba foglalja az ideiglenes beruházásokat, a nyitó- és zárórendezvény lebonyolítását, valamint a szervezési díjakat, tartós fejlesztések 84 milliárd forint értékben valósultak meg.

Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke beszédében hangsúlyozta, nagy öröm a FINA számára, hogy Magyarország, azon belül is Budapest és Füred ad otthont a vb-nek.

Mint elmondta, az elmúlt pár nap során megtekintették a helyszíneket és elismerésük a szervezőknek, hiszen mind a világeseménynek keretet adó rendszer, mind a létesítmények teljes mértékig megfelelnek a Nemzetközi Úszószövetség minden elvárásának. Dr. Julio C. Maglione hangsúlyozta, nagyra értékelték Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, aki a kezdetektől fogva segítette a világbajnokság megvalósulását. Az erőfeszítések eredményeként pedig minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságát várja a szövetség.

Bizonyos szempontból a Balaton-partján még a budapestinél is hangsúlyosabbak a változások, hiszen itt nem egy milliós nagyváros, hanem egy kistelepülés ad otthont a nagyívű, színvonalas sport-eseménynek.

Aki az elmúlt hónapokban járt Balatonfüreden, nem kerülhette el a figyelmét, hogy valami komoly dolog készülődik. A megszokottnál is nagyobb volt a nyüzsgés a városban, a világbajnoksággal kapcsolatos fejlesztések gőzerővel készültek. És készülnek, óriásit kellett, kell hajrázni ahhoz, hogy a nyitányra minden a helyén legyen a településen.

A vizes vb pénteken rajtol, a megnyitóünnepség este kilenc órakor kezdődik Budapesten, a balatonfüredi események szombaton indulnak.

A város a világbajnokság nyílt vízi úszószámainak ad otthont. A versenyzők a Tagore sétány előtt kialakított pályán mérik össze tudásukat, a szurkolók különleges mobil lelátókról követhetik figyelemmel a küzdelmet.

Bemutatták a vb érmeit is, a füredi viadalok dobogósai gyönyörű, Balatonnal díszített medáliát kapnak
Fotó: MTI, Pesthy Márton

A résztvevők öt, 10 és 25 kilométeres távokon, valamint az 5 kilométeres csapatversenyen szállnak vízbe. A magyar válogatottban helyet kapott a Balaton Úszó Klub kiválósága, Rasovszky Kristóf, aki mindegyik távon érdekelt.

A magyar csapat:

Férfiak;

5 km: Papp Márk, Rasovszky Kristóf.

10 km: Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel.

25 km: Gyurta Gergely, Rasovszky Kristóf.

Nők;

5 km: Novoszáth Melinda, Juhász Janka. 10 km: Olasz Anna, Sömenek Onon Kata.

25 km: Olasz Anna, Sömenek Onon Kata.

A vizes vb balatonfüredi programja, szombat, 10.00: férfi 5 km.

Vasárnap, 10.00: női 10 km.

Kedd, 10.00: férfi 10 km.

Szerda, 10.00: női 5 km.

Csütörtök, 10.00: csapat 5 km.

Péntek, 8.30: női és férfi 25 km.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!