Sport

2015.07.20. 17:07

Öbölátúszás - Németh Zsolt már húsz átúszást szervezett, így látja, hol voltak gondok

Balatonfüred – Vasárnap rendezték az I love Balaton Öbölátúszást, melynek rendezésében látott pár hiányosságot Németh Zsolt, a korábban ismert öbölátúszás főszervezője.

Heffler Péter

Németh Zsolt huszonhárom éven át szervezte az öbölátúszást, és mivel maga is úszó volt, többet jelentett számára, mint csupán egy rendezvény.

– Július 12-én szerettük volna megtartani az öbölátúszást ugyanúgy, mint korábban, azonban két egyforma nevű versenyt lehetetlenség eladni a szponzoroknak, és nem is lehet megrendezni. Sokan akadályozták a tevékenységünket, és már tavaly érezni lehetett, hogy ellenszélben próbálkozunk, mivel valótlan problémákat láttak a verseny szervezésében, és ezekre hivatkozva igyekeztek kiszorítani minket hátsó, az úszószövetséghez kötődő érdekkör kiszolgálásán keresztül. Természetesen rosszul érintett a döntés, illetve ahogy alakult az átúszás körüli helyzet, de nem azért, mert anyagi hasznom származott volna belőle. Ez sosem volt egy nyereséges rendezvény, és ha volt is valamennyi profitunk, akkor abból igyekeztünk más versenyt, így fűzfői, balatonalmádi vagy káptalani átúszást szervezni – mondta Németh Zsolt, majd kitért arra is, hogy milyen hiányosságokat tapasztalt a hétvégi rendezvényen.

– Az öbölátúszáson egy szűk réteg az, aki versenyez, és mellettük vannak azok, akik csak teljesíteni szeretnék a távot, és egy élményt szerezni maguknak. Ott voltam a helyszínen vasárnap, megnéztem a rajt- és célterületet, illetve a pályát is, ami véleményem szerint nem ezt igyekezett kiszolgálni. Kevés rendezővel, jelentkezetővel és emellett a felesleges orvosi vizsgálattal lehetett találkozni. Szerintem egy vérnyomásmérésből nem lehet megállapítani, hogy valaki leúszhatja-e a távot. Ilyenre soha nem volt szükség az öbölátúszáson, ami húsz éven át működött probléma nélkül. Továbbá vasárnap roppant szerencsés volt a széljárás is, hiszen zavartalanul lehetett tempózni a fordított irányba, ellenkező esetben már egy mellen úszó nem biztos, hogy teljesíteni tudta volna a távot, és jóval több feladó is lett volna. A verseny végén tapasztalható frissítőhiányról már nem is beszélve – tette hozzá Németh Zsolt, aki még elárulta, hogy a legrosszabbul az esett neki, hogy úgy érzi, az idei átúszással lejáratták az öbölátúszás nevet.

 

Németh Zsolt az eddigi versenyekről

– 1921 óta majdnem minden évben megrendezték a Wesselényi-emlékversenyt Tihany és Balatonfüred között. Szerettem volna ezt a hagyományt folytatni, amiből annak idején született az öbölátúszás ötlete. Önkéntesekkel, barátokkal rendeztünk egészen tavalyig húsz sikeres versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!