Sport

2013.07.25. 15:37

Családi öbölátúszás a Balatonban

Balatonfüred, Tihany – Huszadik alkalommal szelhetik át a vízben tempózva a füredi öbölt azok, akik vasárnap a hagyományos szabadidős sportprogramot választják.

Novothny Ottó

Az öbölátúszás megrendezése az elmúlt két esztendőben akadozott. Tavalyelőtt január első napjaiban egy társaság az összes nyári hétvégi időpontot lefoglalta (ilyenre is van lehetőség), ezzel megbénítva a korábbi szervezők munkáját. Aztán 2012-ben sem úgy alakultak az események, ahogy azt eltervezték az új házigazdák, akik végül feladták a kilátástalan harcot, így az idén az éveken keresztül jól bevált recept szerint történnek majd az események.

A huszadik öbölátúszás a hagyományos helyszínről indul és a régi csapat szervezi a sporteseményt (Fotó: Penovác Károly)

– Békesség van, ebben egyeztünk meg – mesélte Németh Zsolt, aki ismét átvette az öbölátúszás levezénylését. – Úgy tűnik, megszűntek a korábbi kellemetlenkedések is, bízom benne, hogy idén újra nyugodt programot bonyolíthatunk le.

A Balatonfüred és Tihany közötti táv a pontos méréseknek köszönhetően száz méterrel „csökkent”. Idén már „csak” három és fél kilométert kell tempózni.

– Vasárnap tíz órakor indulhat az első csoport. Szerencsére az önkormányzattól is kapunk segítséget, így a Marina Szálló strandjára is visszatérhettünk. A biztosításban pedig a Balatonfüredi Yacht Club hajósai közreműködnek, vagyis hajósor jelzi majd az útirányt. Érdekesség, hogy az előzetes jelentkezők is már ötszáznál többen vannak.

Természetesen a szervezők megtartják azt a jó szokásukat, hogy a tihanyi célból busszal visszaszállítják az úszókat a rajthoz. Persze lehet választani hajós utazást is, de ezt saját költségen tehetik meg a résztvevők.

– Az idei öbölátúszás fő mottója a család. Szeretnénk, ha mindenki hozná a gyermekeit, unokáit, hiszen ez a táv bármely hobbiúszó számára teljesíthető. Különösen úgy, hogy kitűnő idő várható, hullámmentes vízzel. A lényeg tehát, hogy lehet együtt úszni, ami remek élmény és kaland annak, aki vállalkozik rá.

Nem marad el idén sem a hagyományos Wesselényi- emlékverseny sem, amely 12.30 órakor indul. Ennek győztesei a Balaton bajnoka címért indulnak harcba és nyilván elsősorban versenyszerűen úszók indulnak majd.

– Az eredményhirdetés 15.30-kor lesz a móló előtti színpadon, ahová várunk mindenkit. Ugyanakkor érdekesség, hogy egy új vízi járművet is próbálunk népszerűsíteni majd. A stanp up paddle, lényege, hogy szörfdeszkán állva eveznek a sportemberek, akik ezúttal a biztonságos lebonyolításban is segítenek nekünk.

A szélvédett helyszín tökéletes terep a nyílt vízi úszáshoz, a szervezők várnak minden korosztályt, például szeniorokat is. A mezőny 10 és 13 óra között tempózhat az öbölben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!