Rendőrségi

2012.02.15. 16:20

Tömeges baleset! Felborult egy busz a Bakonyban

Tapolcafő - Súlyos buszbaleset történt Bakonyjákó közelében, a 83-as úton, tizenhárom személy megsérült, közöttük hárman súlyosan. A jármű valószínűleg megcsúszott egy kanyarban, átperdült az út másik oldalára és az oldalára dőlt.

Munkatársainktól

A Bakony Volán Zrt. menetrend szerinti, Pápáról Veszprémbe haladó kora délutáni járata szenvedett balesetet a 83-as úton Tapolcafő és Bakonyjákó között lévő parkoló közelében. A helyszínen beszerzett elsődleges információk szerint a busz egy balra ívelő kanyarban megcsúszott, áthajtott a szemben lévő sávba, majd egy körülbelül egy méteres árokban az oldalára fordulva állt meg.

A sérülteket Ajkára és Győrbe szállították. Két súlyosan, és kilenc könnyebben sérült személyt Ajkára, egy fiatalt, aki nagyon súlyos sérülést szenvedett, Győrbe szállították mentőjelikopterrel. Egy könnyű sérülést a helyszínen elláttak. A baleset helyszínére Veszprém megyéből nyolc mentőautó, Vasból és Zalából további öt jármű vonult ki.

Helyszínen tartózkodó munkatársunk arról számolt be, hogy a busz utasai a jármű tetején, illetve a szélvédőn keresztül másztak ki a buszból. Az egyik utas azt mondta, hogy nem volt semmi különösebb előjele a balesetnek. Azt lehetett érezni, mintha megcsúszott volna a busz, de minden nagyon gyorsan történt. Az árokba borulás után nem tört ki pánik, nem volt különösebb zűrzavar sem.

A balesethez Pápáról és Veszprémből vonultak ki tűzoltók, összesen tizennégyen négy járművel, közöttük műszaki mentővel. A sérülteket Veszprémbe, Ajkára és Győrbe szállították a mentők.

A rendőrség büntetőeljárást indított annak megállapítására, hogy kit terhel a baleset miatt a felelősség - tájékoztatott Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A balesetet követően azonnal a helyszínre sietett a Bakony Volán vezérkara is. Heizer János vezérigazgató kérésünkre rekonstruálta az esetet. A menetrend szerint közlekedő autóbusz a legnagyobb hóesésben vett be egy táblával jelzett veszélyes kanyart. A jármű megcsúszott, letért az út jobb oldalára. Ezt még a vezető korrigálni tudta, ellenkező oldalra rántotta a kormányt, a busz átperdült az út másik felére, s az út szélén az oldalára dőlt. Személyes véleménye szerint relatív gyorshajtás történt, ezért következhetett be a baleset.

Heizer János arról is tájékoztatott, hogy egy 14 éves autóbuszról van szó. A Bakony Volán járművei rendszeresen karbantartottak, műszaki állapotuk megfelelő, emiatt úgy vélte, nem műszaki hiba történhetett. Hozzátette, nem akar előre sietni, a pontos okok tisztázása ugyanis a rendőrség feladata.

Az autóbuszt egy rutinos sofőr vezette. Az ötven év feletti férfi tíz éve dolgozik a társaságnál, de korábban is pilóta volt, így kellő tapasztalattal rendelkezik. Megbízható, jó munkatársként ismerték meg, aki becsülettel, balesetmentesen végezte el a feladatát. Heizer János a jó munkavégzése miatt a napokban személyesen akarta dicséretben részesíteni, de eddig nem találkozott vele. Ma viszont erre már nem került sor.

 

 

Kényelem a biztonság rovására

A buszok többségére jellemző, hogy funkciójuk miatt a biztonság rovására a kényelmet helyezik előtérbe a tervezéskor. Az ülések elhelyezésénél például az egyik legfontosabb szempont az ergonómia. A hatalmas üvegfelületek is a kényelmes utazást szolgálják, miközben borulásnál kitörnek és súlyos sérüléseket okozhatnak - mondta a Naplónak még a novemberi egyiptomi buszbaleset kapcsán Kacsur István igazságügyi közlekedési és gépjárműszakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!