Rendőrségi

2016.11.30. 12:25

Nyolcan sérültek a múlt heti balesetekben

Veszprém - A múlt héten összesen nyolc személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a megye útjain. A huszonhat sérülés nélküli balesetből tizenháromban vaddal ütköztek.

Heffler Péter

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság november 21 - 27. közötti baleseti statisztikájából kiderül, hogy az illetékességi területükön nyolc személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ezekben hárman nyolc napon túl, öt személy pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg egyik járművezetőnél sem merült fel ittas vezetés gyanúja. A negyvenhetedik héten ezenfelül huszonhat személyi sérüléssel nem járó, anyagi káros közúti közlekedési balesetnél intézkedett a VMRFK, itt viszont egy esetben pozitív volt az alkoholteszteres vizsgálat. Utóbbiaknál még érdemes megjegyezni, hogy a huszonhatból tizenhárom esetben vadon élő állattal történt az ütközés.

A rendőrök éppen ezért tanácsolják is a gépjárművezetőknek, hogy amennyiben olyan útszakaszhoz érkeznek, ahol vadveszélyt jelző táblát helyeztek ki, úgy a megengedett legnagyobb sebesség alá csökkentsék a tempójukat, mert így lehetőség lesz az úttestre hirtelen kifutó vaddal történő ütközés elkerülésére, míg felhívták a figyelmet a téli vezetés sajátosságaira.

- A meteorológiai előrejelzések szerint a héten már többször nulla fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, ezért aki még nem tette meg, készítse fel gépjárművét a téli közlekedésre. Jegesedésre a felüljárókon és a hidakon főként reggelente még fagymentes időben is számítani kell, jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten, megnövekszik a féktávolság, ezért különös figyelmet kell fordítani a tapadási viszonyok váratlan megváltozására. A megcsúszást lassúbb tempóval, az esetleges balesetet pedig nagyobb követési távolság megválasztásával kerülhetjük el. A napfelkeltét követő, valamint a naplemente előtti órákban számolni kell a napsugarak vakító hatásával, érdemes napszemüveget viselni. Fontos, hogy a szélvédők tiszta és páramentes állapotban legyenek. Az átállás előkészületeinél fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlők ellenőrzése, és érdemes a gépjárműbe tenni jégkaparót, jégoldó spray-t és fagyálló ablakmosót – tudatta a VMRFK.

A rendőrség szóvivője lapunknak még elmondta, hogy a múlt héten hét járművezetővel szemben indított eljárást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, mivel az igazoltatásuk során megállapítást nyert, hogy a vezetés megkezdése előtt kisebb-nagyobb mennyiségű alkoholtartalmú italt fogyasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!