Púder Nélkül

2012.11.15. 07:48

Önmegvalósítás selyemmel

Kovács Krisztina selyemfestő sáljait, párnáit már az óceánon túl is ismerik, motívumaihoz ragaszkodnak vásárlói.

Tóth B. Zsuzsa

Krisztina másfél évtizede kezdett selymet festeni. Közgazdasági végzettségével marketing menedzserként dolgozott, amikor másfél éve mindent feladva úgy döntött, hogy ezután csak a festésnek él.


 
- Önmegvalósítás volt ez, tulajdonképpen a marketinget most saját üzleti érdekemben hasznosítom. Honlapom van, blogot írok, egy nemzetközi selyemfestő csoport tagja vagyok. Utóbbi abban is segít, hogy tapasztalatot cseréljek, megismerjem az új technikákat - mondja Kovács Krisztina, akihez nagyon közel áll a természet, ez pedig az általa készített darabokon is meglátszik. Bátran használja a színeket, a feketével szemben kedveli a zöld és a barna árnyalatait, az élénk piros, türkiz sálak pedig érzése szerint valósággal megvilágítják viselőjük arcát. Az arany színt pedig szívesen és jó érzékkel használja kontúrozásra, kiemelésre. De sálai gyakran bekeretezve köszönnek vissza irodák, természetgyógyászok, kineziológusok, reikisek, pránások rendelőinek falairól, hiszen energetizálják a teret. Nem véletlen, hiszen Krisztina csakrafestést is tanult, közel állnak hozzá az ezoterikus dolgok. Egy buddhista szerzetes reikit és természetgyógyászatot tanított neki hat éven át. Azonban nem csak a keleti, indiai, buddhista motívumok, hanem az ősi magyar életfák alakjai is inspirálják.

A természet szeretete az anyagválasztásban szintén megnyilvánul, hernyóselyemre fest, profi technikával és festékkel. Gőzölő berendezésben fixálja a festéket három órán át, a selyem így megtartja tulajdonságait, lágy esését és fényét, lehet mosni, vasalni. Egy tizenhat éve készített kendője ma is olyan mint újkorában volt. Biztos ez is az oka, hogy selyemfestés iránt érdeklődők nála tanulják meg a technikákat, lesik el Krisztina kulisszatitkait. A vásárlók közül pedig fiatal és idős hölgyek egyaránt kedvelik az általa készített darabokat. De érdekes módon nem csak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is hatással van munkája.
 
- Egy vásárban két marék apróval jött hozzám egy kisfiú. Azt mondta, hónapokig gyűjtött, hogy meg tudja venni az egyik párnámat. Egy anyuka pedig rákbeteg kislányának akart örömet szerezni a pávás kendőmmel. A páva a halhatatlanság motívuma. Szóval, ezek a percek a legemlékezetesebbek, feltöltik az embert - vallja Krisztina.

 


Nagy kedvencei neki és vásárlóinak is az indás motívumok, leginkább Az égig érő paszuly című meséből. Selymei eljutottak már a tengeren túlra is, például Ausztráliába és Amerika több pontjára. Nagy öröm számára, hogy minden náció befogadja, szereti a munkáit. Kiállítása pedig hazánk határain kívül is volt már jó néhány. Az általa használt csigafigurát szintén gyakran alkalmazza más-más változatban. Szívesen adja vissza párnáin, sálain a falevelek szépségét, az állatvilágból pedig a páva a kedvenc figurája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!