Púder Nélkül

2014.03.05. 14:05

Fekécs Roberta a szépséget és az egészséget is fontosnak tartja

Veszprém – Will Rogers: „Sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű. Érts ahhoz, amit csinálsz! Szeresd, amit csinálsz! És higgy abban, amit csinálsz!”

Őrsi Ágnes

– Közgazdaságiba jártam. Szerettem volna tovább tanulni, de sajnos rajtam kívül álló okok miatt nem kezdhettem el az orvosit – emlékszik Fekécs Roberta. – Pénzügyi vonalon dolgoztam az egyetemen, közben született két gyerekem. Mivel minden barátunk vállalkozó vagy butikos volt, a férjem azt javasolta, próbáljam meg. Közben más szempontból is válaszúthoz értem, és azon törtem a fejem, mi legyen a követke- ző lépés, ha mindent magam mögött hagyok? Tanácsot kértem a városi tanács vállalkozási osztályától, hogy milyen tevékenységekre lehet vállalkozói igazolványt kiváltani. Így találtam rá a kéz- és láb-ápolásra, de ezt a végzettséget csak Budapesten lehetett megszerezni. Kiderült, hogy jól választottam, mindig vonzott az esztétika és a gyógyítás. Fodrász és kozmetikus ismerősömnek meséltem, mire készülök, ők meg azt kérdezték, ha levizsgáztam, dolgoznék-e velük, éppen most fognak közös üzletet nyitni. Rajtam kívül Veszprémben akkoriban talán még két pedikűrös-manikűrös dolgozott. Egy év múlva jött a műköröm. Láttam benne fantáziát.

–Van, akinek szimpatikus, van, akinek visszatetsző a műköröm.

– Igen, még léteznek téveszmék. Ez egy jó megoldás lehet a törékeny, könnyen beszakadó vagy rágott körmökre. Meg lehet erősíteni őket, a rövid és lapos körmök pedig sokkal esztétikusabbá tehetők. A mai technikákkal építhetünk zseléből, illetve porcelánból természetesnek ható, gyönyörű, finom körmöket is. Ugyanígy tévhit az is, hogy pedikűrös szolgáltatásait csak idős emberek veszik igénybe. A láb egészségi állapota nagyon fontos. Jobb a megelőzés, mint a gyógyítás, ezért kezdjük a lábápolást minél korábban! Lábápolói munkám túlnyomó részét a speciális problémák kezelése teszi ki. Jelentősen átalakítják a láb formáját az ortopédiai elváltozások. A járás minden esetben jobban igénybe veszi a láb egy-egy részét, a bőr megpróbál védekezni, ezért az elszarusodás felgyorsul. Nagy odafigyelést igényel a benőtt körmök és a diabéteszes lábak kezelése is. Körmünk állaga, színe, vastagsága és alakja állandóan változik, többnyire az egészségi állapotunkkal összefüggésben. Azt javaslom, hogy kísérjük figyelemmel ezeket a változásokat, és ha szükséges, folyamodjunk segítségért. Sokan teszik ezt, őszinte a kapcsolatunk, ezért nyugodtan hangsúlyozhatom, hogy a szép, ápolt kéz és láb fontos része a megjelenésünknek. A vendégek adnak a véleményem-re, a kirívó eseteket pedig megtanultam kezelni, mert mindig arra törekszem, hogy a végeredmény a páciensnek is megfeleljen, és bátran vállalhassa, hogy az az én munkám.

– Szakmai szakértőként tizenöt éve veszek részt OKJ-s vizsgákon, pár éve pedig egy képzőintézmény felkérésére szakoktatóként tanítok. Fontos a folyamatos tanulás, képzés. Én hiszem, hogy a jó munkához tudás kell, és aki jobbá akar válni, azt nem szabad visszatartani a lehetőségtől. A nők és a férfiak is hűségesek a jó szakemberekhez, éveken át járnak ugyanahhoz a kéz- és lábápolóhoz, műkörömépítőhöz. Ez a hűség sokszor egy életen át tart, megéri jól dolgozni. Vallom, a szépségápolás mellett „pszichológiai rendelést” is tartanunk kell, mert a kezelések alatt a vendégek szeretik, ha a kezükkel, lábukkal, körmükkel együtt a lelküket is ápoljuk.

Fekécs Roberta: A vendégek szeretik, ha a kezük, lábuk, körmük mellett a lelküket is ápoljuk (Fotó: Nagy Lajos)

– Ennyi munka mellett mi lesz az egészséggel?

– Az egészség nagy kincs, a megőrzéséért tenni kell. Másik szerelmem és egyben hobbim is a sport. Hosszú évek óta aerobikozom, az egyetemen sportoktatói képesítést szereztem, majd nemzetközileg elismert fitnesziskolákban bővítettem sporttudásomat. Miután befejeztem a munkát a szalonban, Veszprémben, Herenden és a kis falumban edzéseket tartok. Igyekszem erősíteni az emberekben az egészségtudatot, ezért párommal, Péterrel aerobik-fitnesz táborokat is szervezünk.

– Mindez hogyan fér bele huszonnégy órába?

– Szervezéssel, édes-anyámmal, aki sok otthoni feladatot vesz le a vállamról, és rengeteg energiával, ami biztosan nem lenne, ha nem szeretném mind a három tevékenységet. A párom is mindenben támogat. Ha hozzáteszem, hogy felnőtt gyerekeim is erdőszéli kis házunkba jönnek haza családjukkal, az olyan csodálatos érzés, amiért csak hálás tudok lenni.

Mindenki számára mást jelent a siker. Ha sikeres embert keresnék a környezetemben, valószínűleg nem gondolkodnék sokat. Régóta ismerem, így kicsit az utat is, amit bejárt. Az alap a genetika volt, amihez végtelen kitartás, szorgalom, munkabírás és optimizmus társult. Az eredmény egy boldog ember, sokunk ismerőse.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!