Hirdetés

2023.12.20. 10:12

Miért olyan fontos a kísérőlevél, ha állást keresünk?

Aki éppen munkát keres, valószínűleg tisztában van azzal, hogy ez egy hosszadalmas és sokszor kudarcokkal teli folyamat. Hiába érezzük magunkat tökéletesen alkalmasnak az adott pozícióra, azért számos egyéb munkakeresővel is meg kell küzdenünk úgy, hogy az első benyomást nem is személyesen tesszük, hanem az önéletrajzunk által. Ebben természetesen felsoroljuk végzettségünket, tapasztalatainkat és készségeinket, azonban személyiségünkről nem sokat árulunk el vele, ezért kiemelten fontos a jó kísérőlevél. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mi ennek az oka, és hogyan készíthetünk megfelelő motivációs levelet.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Miért érdemes kísérőlevelet írnunk?

Ahogy azt említettük, a munkáltató elsőként önéletrajzunk és motivációs levelünk alapján ismer meg minket. Hiába kimagasló a szóbeli kifejezőkészségünk, meggyőzőerőnk, ha be sem hívnak minket személyes beszélgetésre: a kísérőlevélnek tehát erről kell meggyőznie az olvasót. 

Az önéletrajz a velünk kapcsolatos tényeket tartalmazza: felsoroljuk benne iskolai végzettségeinket, korábbi munkahelyeinket és munkaköreinket, nyelvtudásunkat és egyéb készségeinket. Ez azonban még keveset mond el a személyiségünkről, stílusunkról: ezt tudjuk a motivációs levélben bemutatni. Itt kiderül, hogy mit gondolunk saját magunkról, mennyire tudjuk kommunikálni gondolatainkat, ebből pedig leszűrhető információ arról, hogy hogyan tudunk majd beilleszkedni a cégnél dolgozó alkalmazottak közé. Emellett nagyon sok minden olvasható ki abból is, hogy hogyan fogalmazunk, milyen a helyesírásunk, hogyan tudunk megszerkeszteni egy rövid dokumentumot

Leendő munkáltatónk az általunk leírtakból érti meg, hogy mi motivált minket a jelentkezésben, mit tartunk vonzónak az álláshelyben, miért illünk bele a cég profiljába, és miért lennénk igazán megfelelő kollégák. Levelünkben beszámolhatunk arról, miért váltottunk – vagy miért szeretnénk váltani – munkahelyet, hogy milyen karriercéljaink vannak. Innen tudható meg, hogy pontosan milyen tevékenységeket végeztünk korábban, milyen területen jelentkezünk gyakorlattal, milyen sikereket értünk el a korábbi munkánk során. 

A legfontosabb azonban az, hogy egy jól megírt, egyedi – de professzionális – kísérőlevéllel kiemelkedhetünk a tömegből, emlékezetessé tehetjük magunkat a munkáltató számára, ez pedig előnyös lehet majd az interjúk során is. 

Lássuk tehát, hogy hogyan érhetjük el a fentieket?

Hogyan fogjunk hozzá a levélíráshoz?

Az első – és egyik legfontosabb – lépés az, hogy ismerjük meg a céget, ahova jelentkezünk. Olvassunk utána annak, hogy pontosan mivel foglalkoznak, hogyan, milyen értékek alapján működnek. Hasznos lehet tudni, ha például elhivatottak a környezetvédelem mellett, hiszen ezt az információt aztán a javunkra fordíthatjuk. 

Ezt követően gondoljuk át, hogy miért érdekel minket az adott pozíció, miért vagyunk elhivatottak annak elnyerésére: miben látunk összhangot a saját céljainkkal, értékeinkkel, tapasztalatainkkal. Ez azért fontos, mert a munkáltató érdeklődését azzal kelthetjük fel leginkább, ha első olvasásra is látja: mi tökéletesen illeszkedünk az általa elképzelt csapatba. Gondoljuk végig, hogy mik azok a tapasztalatok, konkrét példák amiket szeretnénk a levélben szerepeltetni: ezek legyenek egyediek, és alkalmazkodjanak a munkáltató profiljához. 

Ha összeállt a fejünkben az, hogy pontosan mit is szeretnénk magunkról közölni, bele is kezdhetünk a motivációs levél megírásába.

Hogyan épüljön fel a kísérőlevél?

A jó motivációs levél átlátható és jól szerkesztett, így alapvetően három részből áll: bevezetésből, tárgyalásból és befejezésből. Az interneten számos kísérőlevél-mintát találhatunk, ami a formai követelmények betartásában is nagy segítségünkre lehet.

Bevezetés

Az első bekezdés a bemutatkozásé. Ha nem tudjuk, pontosan kinek írjuk a levelet, akkor használhatjuk a jól ismert „Tisztelt címzett!” megszólítást, sokkal jobb azonban, ha névre szólóan címezzük meg a levelet. Ha az álláshirdetésből ez nem derül ki, akkor keressünk rá a cég honlapjára, és szólítsuk meg magát a munkáltatót, cégvezetőt! Ebből azonnal látni fogják, hogy extra energiát fektettünk a levélírásba, így az első pluszpontot meg is szerezhetjük. 

Ezt követően mutatkozzunk be röviden: hogy hívnak, hol élünk, mi a szakmánk, jelenleg mivel foglalkozunk. Majd térjünk ki arra röviden, hogy miért jelentkezünk a meghirdetett pozícióra, hol találtuk a hirdetést.

Tárgyalás

A következő néhány bekezdés a lényegi rész: fejtsük ki, hogy mi motivált a jelentkezés benyújtásában, majd térjünk ki a tanulmányainkra, szakmai tapasztalatainkra. Ezeket az önéletrajzban felsoroltuk, most azonban lehetőségünk nyílik azokat jobban kifejteni: milyen, gyakorlatban is alkalmazható tudást szereztünk az iskolában? Előző munkahelyünkön pontosan milyen munkakörben dolgoztunk, ott mit tanultunk, miben fejlődtünk? Milyen sikereket értünk el korábban? Milyen készségekkel és képességekkel rendelkezünk? Ezt követően kapcsolódjunk rá a vállalatra és fejtsük ki, hogy miért vonzó az állásajánlat a számunkra, miért szimpatikus a munkáltató és az általa képviselt értékek. Végül pedig térjünk rá a lényegre: az említett tapasztalatokat, erősségeket hogyan tudnánk hasznosítani a meghirdetett pozíció elnyerése esetén? 

Befejezés

Végül zárjuk le a levelet, köszönjük meg a ránk fordított figyelmet, és jelezzük, hogy a részleteket örömmel megbeszélnénk egy személyes találkozás alkalmával. 

Ne sajnáljuk az energiát

A motivációs levél nem csupán egy kiegészítő dokumentum az önéletrajzhoz – ez lehet az oka annak, hogy valóban eljutunk a személyes interjúig. Itt mutathatjuk meg magunkat, személyiségünket és motivációinkat: ha komolyan vesszük a levélírást, azzal bizonyítjuk, hogy valóban elkötelezetettek vagyunk az adott munkáltató felé, ez pedig segíteni fog abban, hogy kitűnjünk a tömegből és emlékezetessé tegyük magunkat. Fektessünk bele tehát egy kis extra energiát, töltsünk le egy jól szerkesztett kísérőlevél-mintát és kezdjünk hozzá annak személyre szabásához: higgyük el, hogy a munkánk hosszú távon kifizetődik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában