Pápa

2014.04.17. 12:55

Nyár végén költöznek az átalakított hajléktalanszállóba

Pápa – Az átalakítás szeptember végén indult, a régi, egyszintes épület emeletessé nőtt, az újban huszonnyolc férőhelyet alakítanak ki. A kivitelező biztosítja az akadálymentes megközelítést is.

Nagy Imre

A hajléktalanszálló mindkét szintjén lakószobákat, vizesblokkokat és közösségi helyiségeket alakítanak ki. Az épület hetvenszázalékos készültségi szinten van. Mindezt a tervező, a kivitelező és a megrendelő közös sajtótájékoztatón ismertette a helyszínen, az Arany János utcai szálló udvarán. Németh Csaba, a projekt menedzsere elmondta, hogy a szerkezetépítés elkészült, jelenleg a belső munkák – gépészeti alapszerelések, szakipari munkák előkészítése – folynak. 

– Elsőként az átalakításhoz szükséges bontási munkákat kellett elvégezni, lecseréltük a tetőszerkezetet, és egy újabb szintet is kapott az épület. Elkészültek az új alaprajznak megfelelő belső szerkezeti átalakítások is – fogalmazott a projektmenedzser, aki azt is elmondta, hogy az építkezés 100 százalékos uniós támogatottságú, a beruházási költség kilencvenmillió, ebből az építés ötvennégymillió forint. Összesen 286 négyzetméternyi hasznos alapterület áll majd a lakók rendelkezésére.

Németh Csaba, Szalainé Tihanyi Andrea és Zsegraics Gyula (Fotó: Nagy Imre)



– Jelenleg az épület falszigetelésének előkészítése folyik, illetve a szerelvényezés van hátra, amit a festés és a teljes készültség után végzünk el. Ma döntöttünk közösen a burkolólapok színéről és formájáról – mondta el Zsegraics Gyula, a kivitelező cég ügyvezetője. A helyiségek a praktikus takarítás mi-att hidegburkolatot kapnak, az építkezés pedig tervezetten június végéig tart. Még hátravan a tűzjelző rendszerrel és a füstelvezetéssel kapcsolatos egyeztetés a tűzoltókkal, de a jövő hét végéig erről is megszületik a döntés. Szalainé Tihanyi Andrea, a város egyesített szociális intézményeinek (ESZI) igazgatója a szakmai háttérről beszélt.

– Elindítottuk az eszközbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat, ezek az informatikai eszközökre és zárható, biztonságos szekrényekre terjednek ki. Utóbbi előírás a hajléktalanelhelyezéssel kapcsolatban. Amenynyiben a működési engedély a rendelkezésünkre áll, terveink szerint augusztus elejétől folyamatosan költöztetjük a lakóinkat. A projekt két képzést is tartalmaz számukra: az informatikai eszközök használatának elsajátítása mellett a beilleszkedést elősegítő tréning is szerepel a tervek között. Utóbbit pszichológus segítségével végezzük – fogalmazott az igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy nem csupán az ellátottak számára újulnak meg a lakhatási lehetőségek, de javulnak az itt dolgozók munkakörülményei is, hiszen külön irodahelyiséget és kiszolgálóegységet kapnak, illetve számítógép is könnyíti a munkavégzést. 

A szálló lakóit az építkezés kezdete előtt a Kisfaludy utcai intézménybe költöztették át. Amennyiben elfoglalják régi-új helyüket, komfortos, három-négyágyas szobákban élnek majd, a közösségi helyiségben kis konyha is rendelkezésükre áll. Aki akarja, az internetes sarok számítógépeit még munkavégzésre is használhatja, de nem utolsó szempont az sem, hogy akár társat is kereshet magának a rendszer segítségével. Rendelkezésre áll majd újra a kiskert is, ahol sok időt töltöttek el az építés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!