Pápa

2013.10.22. 18:08

LapTop, a top lap

Az ország egyik legszebb iskolaújságának minősítették a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium LapTopját a Diákújságírók Egyesülete (DUE) által háromévente megrendezett IV. Országos Címlap+Arc diáklap szépségversenyen.

A pápai gimnázium diáklapja 2001 óta működik, jelenleg 9 aktív szerkesztőségi taggal, Csarmasz Ágnes tanárnő vezetésével. Újságunk a több mint tíz év alatt folyamatosan fejlődött, és – ahogy azt a mostani győzelem is bizonyítja -, számos sikert ért már el. Az évek során lelkes tagokból álló szerkesztőségünk négyszer váltott főszerkesztőt, mind a négy generáció alatt sokat változott, fejlődött az újság kinézete és tartalma.

Próbálunk alkalmazkodni a célközönségünk igényeihez, mégis nap, mint nap meg kell küzdenünk azért, hogy fennmaradhassunk, mindent az aktuális szám bevételéből kell finanszíroznunk. Szerencsére a DÖK támogatja tavaly óta anyagilag az iskolaújságot, ez nagy segítség számunkra.

Az október 19-i megmérettetésen a LapTop igenis megmutatta, hogy talpon tud maradni. 11 pályázó közül, maga mögött hagyva néhány neves egyetemi lapot is, az első helyre tört a BME Gazdasági karának diákújságával holtversenyben.

Az első sorban balról jobbra: Meizer Bence, Csarmasz Ágnes, Epres Martin, Somogyi Kamilla. Felső sorban balról jobbra:  Devecseri Erik, Hunyadi-Nagy Eszter, Andrecska Cintia, Ékes Florentina, Mayer Sára, Nagy Patrícia, Horváth Dániel


A pályázat a DUE 13. médiatalálkozójának keretein belül valósulhatott meg a budapesti Iskola nevű közösségi térben. A találkozót Kruzslicz Dávid és Rábai Balázs nyitotta meg „A híradó és ami mögötte van”című prezentációjával, ahol a média iránt érdeklődők kötetlenül beszélgethettek a hírközlés rejtelmeiről. Ezután még számos, a 2013-as DUE-tábor szervezői által tartott előadáson vehettünk részt, megismerkedhettünk többek között az interaktív kritikával, hagyományaink megőrzésének módjaival és a rádiózás marketingjével.

A csoportfoglalkozások közé ékelődött a címlapverseny négy legjobb diáklapjának demonstrálása. Szerkesztőségünkből Epres Martin, újságunk jelenlegi főszerkesztője és egyben dizájnunk megalkotója mutatta be iskolaújságunkat néhány mondatban, a zsűri pedig nagyra értékelte lapunk népszerűsítésének ötletét is.

A médiatalálkozót végül az eredményhirdetés zárta, ahol kiderült, hogy a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium LapTopja az ország legszebb középiskolai újsága, és a BME-vel karöltve elhozhatta az 50 ezer forintos fődíjat. A zsűri elnöke, Szayly József (a DUE alelnöke) személyesen invitálta a résztvevőket a DUE további találkozóira is, és elmondta, örül, hogy vannak, akik érdeklődnek a magyar média és az újságírás iránt.

Nagy Patrícia, a Laptop szerkesztőségének tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!