Pápa

2014.04.19. 13:11

Klasszikus népmese a Pegazus Színház előadásában

Pápa - Mindig hordoz magában némi rizikót, amikor egy jól ismert mese gyerekeknek szánt színpadi feldolgozására vállalkozik egy társulat, hiszen a történetet legalább egyszer mindenki elképzelte magában, és már a cselekmény sem tartogat újdonságokat.

Polgár Tibor

A siker érdekében az adaptáció során meg kell ragadni az eredeti mű esszenciáját, szellemiségét, értékeit úgy, hogy közérthető, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató előadás szülessen. Emellett pedig nem árt, ha a kisgyermeket úgymond beszippantja a színdarab. Jelentem, a pápai Pegazus Színház a 2013/2014-es színházi évad gyermekbérletének harmadik bemutatójával, a Terülj, terülj asztalkám! című zenés bábjátékkal ismét teljes mértékben megfelelt az imént említett kritériumoknak. Mondhatni, a Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt által vezetett teátrum rutinból megoldotta a feladatot, de itt sokkal többről van szó, mint egy egyszerű rutinmunkáról. Az új előadásuknak ezúttal is lelke van, amely úgy szórakoztatja a közönségét, hogy közben neveli. A klasszikus történet főhőse a jószívű, becsületes szegény legény, aki világgá megy mesterséget tanulni. Több szakmával is megismerkedik, ám a mestereitől kapott jutalmakat a kapzsi fogadós elcseni tőle. Végül főhősünk a sarkára áll, majd visszaszerzi mindazt, ami az övé, aztán hazatérve boldogságot hoz a családi házba és a falujába. A Terülj, terülj asztalkám! tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy didaktikus, száraz tanmesévé váljon a jó megérdemelt jutalmáról, illetve a rossz méltó büntetéséről, de ebben a feldolgozásában ettől egyáltalán nem kell félni. Ugyan a megszokott, kreativitásban tobzódó pegazusos színpadképhez képest most puritánabb a látványvilág, de a gördülékeny cselekményvezetésnek és a vidám történetmesélésnek köszönhetően a szűk egyórás játékidő alatt kellemetlen fészkelődésnek nyoma sincs a nézőtéren. A publikum tagjai mindvégig remekül érzik magukat, és a sok-sok nevetés mellett szép csendben a mese mondanivalójával, üzenetével is gazdagabbak lesznek. Ki kell még emelni a Pegazus által képviselt könnyed interaktivitást: jelen esetben is sikerült olyan közvetlenül megszólítani és bevonni a mesébe a gyerekeket, hogy a követező előadáson valószínűleg mindegyikük az első sorban szeretne majd ülni. A Terülj, terülj asztalkám! című bábelőadást a Grimm-testvérek, illetve Benedek Elek műve alapján Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte, míg zenéjét Kövi Szabolcs szerezte. Szereplők: Valler Kata, Horváth Bálint, Németh J. Szilárd, Végh Zsolt. A színdarab május végéig látható a megye több településén, és olykor még a megyehatáron is túl.

Fotó: Polgár Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!