Pápa

2014.02.17. 08:50

Képernyőn a rendőri hivatás

Pápa - Nemzetközi koprodukcióban készül az a magyar televíziós filmsorozat, melynek forgatási helyszínei közé Pápa városát is beválasztották a filmesek. A nagyszabású mozgóképes kezdeményezés várhatóan 2014 októberében debütál a televízióban.

Polgár Tibor

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (ismertebb nevén MTVA) készülő, Végzős kezdők címet viselő produkciójáról Usztics Mátyással, az összesen öt országban forgatott tévéfilmsorozat szellemi atyjával, rendezőjével beszélgettünk.

- A sztori fiatal, pályakezdő rendőrökről szól, akik végzősök a rendőrtiszti főiskolán, de a hivatásukban, a tiszti pályán és az életben még kezdők. Ebben a bűnügyi sorozatban látható lesz az ezzel az állapottal járó minden nyűg, küzdelem, kudarc és siker, miközben rengeteg kérdésfelvetéssel szembesülünk. Ilyen például az, hogy manapság egy fiatal miért választja a divatosnak egyáltalán nem nevezhető és számos nehézséget magában hordó rendőrtiszti pályát? Mi nem akarunk a puritán, sablonos amerikai akciófilmek nyomába eredni. A Végzős kezdőkben a karaktereknek mélysége, súlya van, a szereplők esendőek, olykor hibáznak, egyszóval emberiek. Az embert, az emberi viszonyokat állítjuk a középpontba. A történet során a néző a magyar rendőrtisztek mindennapjain keresztül bepillantást nyerhet a nemzetközi bűnözés, a drog- és emberkereskedelem, a korrupció, valamint a különféle hatalmi kérdések legsötétebb bugyraiba - fogalmazott a rendező, aki forgatókönyvíróként, producerként, nem mellékesen pedig főszereplőként is erősíti a sorozatot.

A filmesek Pápán többek között a Várkertfürdő előtt is vettek fel jeleneteket. Középen, sötét felsőben az álló Usztics Mátyás instruálja a színészeit. Miért választják a rendőrtiszti pályát? (Fotó: Polgár Tibor)


Mint mondta, a komoly mondanivalón és a társadalomkritikán túl derűs percek is kerülnek a sorozatba. Emellett a készítők természetesen a műfaj sajátos szabályairól sem feledkeztek meg, így a látványos és izgalmas akciójelentek sem hiányozhatnak a repertoárból. A Végzős kezdőket összesen öt országban forgatják, elsősorban hazánkban, de a grandiózus vállalkozásba belefogó filmes stáb Horvátországban, Ukrajnában, Lettországban, illetve Azerbajdzsánban is vesz fel jeleneteket. Pápa - az egyik főszereplő karakter helyi kötődésének okán - több színtérrel is megjelenik a cselekményben.

- A magyarországi forgatási helyszínek közé azért választottuk be Pápát, mert a városa adta a legkedvezőbb választ az együttműködésre irányuló kérdéseinkre. Első körben összesen kilenc-tíz napot forgattunk a városban, de előfordulhat, hogy a későbbiekben is visszajövünk még ide dolgozni. Pápa nagyon szép város, és folyamatosan szépül. A gondjaik ellenére a lakosság hozzáállása rendkívül pozitív, barátságos - jegyezte meg Usztics Mátyás. A neves színművésztől megtudtuk, mintegy 130 szereplője van a produkciónak, amelyhez kapcsolódóan több mint 300-an jutnak munkához.

- Bátran mondhatom, filmtörténelmi jellegű ez a vállalkozás, ugyanis a magyar filmgyártás történetében még nem volt rá példa, hogy egy televíziós filmsorozatban öt ország, köztük ilyen országok és ilyen kultúrák vegyenek részt. Tehetséges, fiatal színészek részvételével forgatjuk a sorozatot, ráadásul az egész Kárpát-medence képviselteti magát a szereposztásban - jegyezte meg a rendező. A Végzős kezdők 3x12 részes lesz. Az első, egyenként bő 50 perces epizódból álló évadot 2014 októberétől láthatják a nézők az M1-en. A különlegesnek ígérkező televíziós filmsorozat többek között a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!