Otthon

2015.01.12. 12:45

Télen is virágos otthonok - Válasszunk korallvirágot, amarilliszt, broméliafajtákat!

Nem kell várni az első jácintok, nárciszok, tulipánok kerti megjelenésére, addig is számos színes virágban gyönyörködhetünk, ha ismerjük növényeinket.

Őrsi Ágnes

Még el sem virágzott a karácsonyi kaktusz, bimbóval van tele a korallvirág. Sok virága és kisebb levelei miatt pénzhozó virágnak is nevezik: segít bevonzani az anyagi jólétet. Eredetileg Madagaszkárról származott, mára szinte mindenütt otthon érzi magát. Sok színben, formában szerez örömet tulajdonosának. Nem kedveli a túlöntözést, csak szeretni kell, egyébként igénytelen jó barát.

A korallvirágot sok virága és apró levelei miatt pénzhozó virágnak is nevezik (Fotó: Őrsi Ágnes)

Azt olvastam, hivatalosan a legszebb virág az amarillisz. Egyetlen tővel egy valóságos királynő vonul be az otthonunkba. Előhajtatással is segíthetjük a virágzást, de talán többen vagyunk abban a helyzetben, hogy a pihentetésből most vesszük elő a cserépben hagyott amarillisz hagymát. Kertészismerősöm azt tanácsolja, óvatosan kezdjük az öntözést. A víz ne a hagymát érje, hanem a cserép tálkájából szívódhasson fel inkább. Az amarillisz nagyon érzékeny a hidegre, a 12-22 fokos hőmérsékletet szereti. Míg a bimbóból kinyílik a virág, érdemes forgatni a cserepet, hogy a fény a növényt körbe tudja simogatni. Ha a virágzás elhúzódik, és korán jön a tavasz, kedvencünket csak úgy vigyük a szabad levegőre, hogy véletlenül se perzselje meg a nap. Igénytelen, olcsó virágokkal teremthetünk magunknak igazi tavaszi hangulatot, ha odafigyelünk a növényeinkre. A gondoskodás része az is, hogy lehetőleg mindig jusson rájuk elég fény, és a helyüket ne változtassuk.

A broméliafajták közé tartozó bólogató billbergia a hűvöset szeret (Fotó: Őrsi Ágnes)

Nagyon régen kaptam egy tő ismeretlen nevű növényt. Kicsit kemény, hosszú vékony, fényes levelei széle érdes, rózsaszín száron nevelt rózsaszín kelyhéből kék-sárga virágok fürtje bomlott ki. Egyszerűen csak zabnak hívtam, a virágok hasonlósága miatt. Húsz éve költöztünk a mostani lakásba, az én zabom azóta nem virágzott.

Tavaly megígértem neki, hogy még egyszer átültetem, világosabb helyre tettem, a fürdőszoba északra néző tetőablaka alá. Azóta nagyon jóban vagyunk, tessék nézni ezt a gyönyörű virágot! Közben megtudtam róla, hogy vendégem egy broméliafajta, Mexikótól Brazíliáig őshonos. 14-18 fokban érzi jól magát, tápanyag és vízigénye kicsi. Késő ősztől tél végéig szeret virágozni, a neve pedig bólogató billbergia.

Címkék#virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!