Otthon

2014.09.15. 14:57

Hogyan válasszunk tökéletes orchideát?

Az orchideák manapság talán a legkedveltebb szobanövények közé tartoznak hazánkban. Alig-alig akad olyan háztartás, amit ne ékesítene legalább egy ilyen rendszeresen és hálásan virágzó, egzotikus növény.

Szabó Erzsébet

Az orchideák közül napjainkban egy hibridet, a pillekosbort, avagy a Phalaenopsist szerezhetjük be a legkönnyebben és a legkedvezőbben. Ez az orchideafajta népszerűségét nem csupán elérhető árának, hanem egyszerű gondozási formájának is köszönheti. Sokakban még ma is él az a tévhit, hogy az orchideák ápolása bonyolult, drága folyamat, s a legtöbbször az odaadó gondozás ellenére is a kukában kell landolnia a növénynek. Való igaz, akadnak olyan orchideák, amik országunkban extrém körülményeknek számító igényekkel bírnak, de a legtöbb hibridet szó szerint testre szabták annak érdekében, hogy nálunk is díszíthessék a lakásokat. Ennek köszönhetően elegendő ügyelünk a vásárlásnál arra, hogy egészséges növényt válasszunk, az egyszerű gondozás mellett még a kezdő orchideatartók is könnyen virágzásra bírhatják orchideájukat.

(Fotó: archív)

Kiemelten fontos a levelek állapota, mindenképpen olyan növényt válasszunk, ami húsos, merev és egységesen zöld levélzettel rendelkezik. A gyökereket feltétlenül vegyük közelebbről szemügyre. Nem jó, ha barnásak, feketék, ezek a tünetek a rothadást jelzik, ami nagy eséllyel a túlöntözés következménye. A gyökereknek üde zöldnek, a föld felett levő léggyökerek pedig szürkés, ezüstös fényűnek kell lenniük.

A növény egészségügyi állapotát nem feltétlenül jelzi az éppen meglevő virágszár, ha jól érzi magát az orchidea, automatikusan hozni fog legalább egy új hajtást. Ha mégis virágzó orchideát választunk, olyan vásároljunk, amin még vannak kemény, zöld bimbók. A virágoknál lényegesebb, hogy a tő közelében találjunk friss gyökérkezdeményeket, ez jelzi, hogy a növény egészséges, növekedésnek indult, a megfelelő gondoskodás mellett hamarosan virágozni fog.

Amennyiben már tapasztalt orchideagondozók vagyunk, érdemes a leárazott, különlegesebb orchideák között keresgélnünk, ugyanis azokat a növényeket, amik aktuálisan nem virágoznak, az eredeti ár töredékéért szerezhetjük be.

(Fotó: archív)

Miután kiválasztottuk a tökéletesen egészséges orchideát a boltban, ügyeljünk rá, hogy ne tegyük ki túl nagy sokknak. Több vásárló egyből átülteti a növényt, pedig általában szerencsésebb, ha hagyunk időt arra, hogy megszokja az új körülményeket. Az orchideát fordítsuk a fény felé leveleivel és virágzatával, ha száraz a talaja, akkor óvatosan öntözzük meg, de ha nedvesnek ítéljük, akkor ezzel is várjunk pár napot. Folyamatosan kövessük figyelemmel a növény húsos leveit és gyökérzetének színét, ezek jelzik, milyen állapotban van az orchideánk. Miután megszokta a helyét, szükség esetén (és virágzás után) átültethetjük, de mivel az orchideák a minimális mennyiségű talajhoz szoktak, erre a legtöbb esetben ráérünk.

A pillekosborok gondozása

Az pillekosborok eredetileg pont fordítva lógnak a fákon, mint ahogy azt mi megszokhattuk. Nem véletlen, hogy hosszú virágszárral bírnak, amiket mi csupán különféle tartóágak segítségével tudunk rögzíteni, a természetben ezek a növények léggyökereikkel kapaszkodnak a fák törzsein, húsos leveleikkel felfogják a napfényt, virágzatuk pedig hosszan lóg lefelé. A boltokban kapható orchideák ezzel szemben remekül érzik magukat így, éppen fordítva természetes körülményeikhez képest. A genetikai módosítások és a kertészek már megtették a kezdő lépéseket, nekünk csupán a megfelelő gondozásra és elhelyezésre kell ügyelnünk, ha virágba szeretnénk borítani az otthonunkat.

A pillekosborok fényigényes növények, ugyanakkor nem kedvelik, ha folyton erősen tűzi őket a nap. Ekkor leveleik és virágaik megbarnulhatnak, ha hozzáérnek az ablaküveghez, könnyen meg is éghetnek. Bár természetesen nem kell lemondanunk az ablakpárkányon történő elhelyezésről, érdemes a hosszantartó, közvetlen napfénytől óvni a növényeket.

Az öntözéssel jóval óvatosabban kell bánni, mint a közvetlen, vagy közvetett fény kérdésével. Ahogy említettük, az orchideák léggyökerekkel kapaszkodnak a fákon, így csupán az esőzések folyamán és a napi páratartalomnak köszönhetően tudnak a szükséges folyadékmennyiségre szert tenni. A természetben nem fordulhat elő, hogy egy pillekosbor gyökérzete vízben áll, ezért nagyon lényeges, hogy mi is kerüljük a túlöntözést. A legtöbb tájékoztató szerint az orchidea heti egy öntözést igényel, ám az elhelyezéstől és a hőmérséklettől függően ez a szám növekedhet, vagy csökkenhet. A pillekosbor az átlagosnál több vízre tart igényt, így ha a levelek kicsit puhábbnak tűnnek, esetleg lekonyulnak, pótolnunk kell a hiányt.

Az esőerdőkben levő, az orchideák számára szükséges páratartalmat ugyancsak megteremthetjük otthonunkban. Erre a célra nagyszerűek a különböző párologtatók, spray-k, de a legtöbb lakásban természetes körülmények között is magasabb a pártartalom (pl. teregetés következményeként). Mindezt ellenőrizni tudjuk, ha megtekintjük a növények leveit, virágzatát: amennyiben miniatűr folyadékcseppeket találunk rajtuk, úgy a páratartalom megfelelő a lakásban. Ha az apró cseppek hiányoznak, virágpermetező használatával pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.

A túlöntözést és a gyökerek rothadását elkerülendő tegyünk a kaspó aljába egy réteg követ, így a felesleges víz a nélkül fog távozni, hogy a gyökerekben kárt okozna.

Érdemes az orchideát rendszeresen tápoldattal támogatni, hiszen a csapvízből a növény csak elvétve juthat hozzá azokhoz a tápanyagokhoz, amikre szüksége lenne. Az állott, emberi fogyasztásra már nem feltétlenül alkalmas szénsavmentes ásványvíz és az esővíz sokkal jobb az orchidea gondozására, mint a csapvíz, de utóbbit is használhatjuk, ha már szobahőmérsékletű. A pillekosbort az előírt adagolásnak megfelelően rendszeresen tápoldatozzuk, de ősszel és télen csökkentsük a mennyiséget.

Címkék#Orchidea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!