Otthon

2014.11.24. 15:25

Hogyan készítsünk koszorút?

Karácsony tájékán az egyik legszebb és legrégibb jelképünk az adventi koszorú.

Szabó Erzsébet

Manapság ez a csodás dekorációs elem a legváltozatosabb formákban, méretekben, színekben és alapanyagokban pompázik.

Amennyiben a hagyományosabb vonalat képviselnénk, úgy az adventi koszorú elkészítéséhez szükségünk lesz egy alapra, ami lehet moha, szalma, de akár ágakból hajlított körforma is. A koszorúalapon legelőször az örökzöldeket szükséges rögzítenünk, amelyekből a változatosság kedvéért érdemes több típust beszerezni, például luc- és ezüstfenyőt, borostyánt, magyalt. Az örökzöldeket külön összerendezhetjük kis csokrokban, amiket aztán egymás mellé foghatunk a koszorún, de természetesen egyből is rögzíthetjük a kisebb-nagyobb ágakat az alapon. Ezután érdemes elrendezni a gyertyákat, hiszen egységesebb lesz a végeredmény, ha a központi szerepet ezeknek a legfontosabb elemeknek biztosítjuk. A gyertyák rögzítésére használhatunk drótot, de a hobbiboltokban beszerezhetünk erre a célra gyártott tartókat is. Miután odaerősítettük a gyertyákat, dekoráljuk ki a koszorú szabadon maradt felületeit. Ennél a lépésnél csakis az ízlésünk szabhat határt. Alapanyagok felhasználásától kezdve módunk nyílik karácsonyfadíszek, élethű, de műanyag dekorációs elemek, szalagok, festett termések igénybevételére. A koszorút díszíthetjük füzérekkel, tollakkal, mikulásvirággal, csengőkkel, aszalt gyümölcskarikákkal, papírból hajtogatott dobozokkal, formára vágott csillagokkal egyaránt.

Saját koszorúnkhoz bármilyen dísz esztétikusan felhasználható

A modernebb irányvonalon elindulva eltérhetünk a klasszikus formáktól, színvilágtól, alapanyagoktól. Immáron jó néhány éve központi szerep jutott ezeknek a koszorútípusoknak, népszerűségüket nem csak a modernitásuknak, hanem egyszerű elkészíthetőségüknek is köszönhetik. Amennyiben ilyen koszorút választunk magunknak, először is szükségünk lesz a négy gyertyára, ezeket ízlésünk szerint elrendezhetjük egy tálcán, kisméretű süteményformákban, de akár tányért, süteménytartót, méreten aluli fém, vagy fa balkonládát is felhasználhatunk erre a célra.

A gyertyák biztos rögzítése után dekoráljuk ki környezetüket a szokásos módon örökzöldekkel, bogyós termésekkel, megtisztított faágakkal, a korábban említett dekorációs elemekkel.

Új színt vihetünk az adventi hangulatba, amennyiben a koszorút süteményből, főként mézeskalácsból állítjuk össze, de az apró figurákat karácsonyi édességekkel megtűzdelve, a klasszikus formájú koszorú dekorálása során is felhasználhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!