Otthon

2014.11.24. 15:47

Heti tipp - Mikor használjunk vörös színt?

A vörös az élet, a nap, a tűz és a szerelem színe, éppúgy, mint a dühé és a haragé.

Intenzív, szenvedélyes, feszültséget és agressziót kelt. Energetizál, növeli a pulzust, a légzésszámot, a vérkeringést. Nem ajánlott asztmásoknak, magas vérnyomás vagy szívproblémák esetén, de ideális a vashiány, és a vérszegénység kezelésére. Erőteljes szín, közelebbinek látszik, mint amilyen valójában, ezért elsőként ragadja meg a figyelmünket. Élénkíti az étvágyat a beszélgetést.

A vörös térben való tartózkodás egy idő után idegesítő, dühössé, erőszakossá teheti az embert. Aki ragaszkodik a vöröshöz, valamelyik változatát (bordó, téglavörös, rózsaszín) próbálja ki. A vörös és árnyalatai (a halványrózsaszínt kivéve) mindig felénk „nyomulnak”, vagyis szűkítik teret. Jó háttérszín lehet fürdőbe, nappaliba, étkezőbe, dolgozószobába, könyvektől roskadó polcok háttereként vagy akár teljes falszínként. Hűvösebb szobákba kitűnő választás, mert megemeli a hőérzetünket.

Jobb, ha a pirosat párosítjuk a neutrális háttérhez, és a teret megtöltjük függönyökkel, párnákkal és egyéb kiegészítőkkel. A járófelületen a vörös erősen hangsúlyozza a vízszintes vonalakat, valósággal „elébe fut” a belépőnek. A puha vörös szőnyeg meleg, kissé keleties jelleget ad a térnek. A rózsaszín könnyű és habos, a kislányok különösen kedvelik.

Prevics Borbála lakberendező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!