Otthon

2014.03.10. 18:25

Biztató ingatlanpiac

Jáhni Tamás, egy országos ingatlanközvetítő hálózat vezető értékesítési tanácsadója szerint biztatóan indult a 2014-es év a Veszprém megyei ingatlanpiacon.

Varga Ibolya

Biztató ingatlanpiacErősödik a forgalom, keresik az eladó házakatJáhni Tamás, egy országos ingatlanközvetítő hálózat vezető értékesítési tanácsadója szerint biztatóan indult a 2014-es év a Veszprém megyei ingatlanpiacon. Az elmúlt évek egyik legerősebb forgalmú hónapja volt a januári, és februárban is kimondottan magas volt az adásvételek száma. A megyeszékhelyen elsősorban a 65 négyzetméter alatti, másfél, 2 vagy 1+2 szobás, 10–13 millió forint közötti társasházi lakások a keresettek, míg a Balaton környékén a 100–120 négyzetméteres családi házak számítanak népszerűnek. Balatonfüreden az újlakás-piac is kifejezetten pörög – számol be tapasztalataikról a szakember. 

Mint mondja: a korábbi évek egyértelmű visszaesése után már 2013-ban is inkább stagnálás volt jellemző a megye ingatlanpiacán, mind az adásvételek számát, mind az árakat tekintve. Mindez azt is valószínűsíti, hogy a mélypont után már valóban elindulhat idén a régóta várt lassú fellendülés. „A vonzó árak, valamint a kedvező finanszírozási lehetőségek miatt egyre többen szánják rá magukat ingatlanvásárlásra, és kezdenek aktivizálódni azok a vásárlók is, akik az elmúlt években a bizonytalan környezet miatt halasztották a költözést” – mondja Jáhni Tamás. 

Hozzáteszi: jelenleg még mindig a készpénzes vásárlók vannak többségben, illetve nagy számban találkoznak olyanokkal, akik a lejárt lakástakarékkal összegyűjtött megtakarításuk felhasználásával vásárolnak ingatlant. A jövőben a hitelt igénybe vevő vásárlók arányának erőteljesebb növekedésére is számítanak, köszönhetően az alacsony kamatszinteknek és az állami ösztönzőknek. A Veszprém megyei ingatlanpiac sajátossága, hogy a megyeszékhely mellett elsősorban a Balaton térségére koncentrálódik a kereslet.

„A tó északi oldalán elsősorban az olyan 20–50 millió forint közötti családi házak keresettek, amelyek vagy közel vannak a parthoz, vagy örök panorámásak, a kedvezőtlen adottságú ingatlanokat azonban nagyon nehéz eladni.” Érdekesség, hogy Balatonfüreden az elmúlt évek városfejlesztései és újlakás-projektjei kapcsán jelentősen felpörgött a kereslet az új építésű lakások iránt, a hasonló ingatlanok négyzetméterára a 600 ezer–1 millió forintot is elérheti. Veszprémben a kétezres évek közepén épült újszerű lakások számítanak igazán kelendőnek.

„A kisebb, 30– 35 négyzetméteres, akár 6–7 millió forintért kapható garzonok befektetési szempontból sem utolsók, hiszen egyetemi város lévén az albérleti piac pörög a megyeszékhelyen, könnyen ki lehet adni a lakásokat. A megyében ezek mellett Pápán van élet az ingatlanpiacon, illetve Ajkán és Várpalotán is elindult némi mozgolódás az elmúlt időszakban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!